Witam. Na pokładzie obecnie procesor Ryzen 5600 i RX6600. Zasilacz 850W więc mam duży zapas mocy. W najbliższym czasie planuje też wymienić procesor na AM5 7500f. Jaką polecacie najbardziej wydajną kartę graficzną do około 1500 zł ? Może być Nvidia lub AMD. Nowa lub używana.
Co to zmienia? Po pierwsze Nvidia karty z końcówką RTX …60 konstruuje pod komfortową rozgrywkę w rozdzielczości 1080p. Nie wiesz czy za rok nie zmienisz monitora na 2K, a po trzecie wymagania gier będą tylko rosły.
Obsługa DLSS i Multi Frame Generation będzie tylko powszedniała. Generacja piąta oddaje Ci obie te tecnologie w najnowszej wersji. Karta nie powinna mieć problemu z odpaleniem większości gier jeszcze przez kilka lat.
Opinie są różne, ale karty zielonych są bardziej przyszłościowe. FSR długo nie dogoni DLSS. A to, że AMD w tej samej półce cenowej przegania Nvidię w suchej rasteryzacji mało Cię powinno obchodzić.
Gra z DLSS i generatorem sztucznych klatek staje się powoli standardem.
Nie daj sobie wmówić, że rozpoznasz grę z sztucznymi klatkami od tej bez. Bo musiałbyś siedzieć z lupą przed monitorem.
…w całej mojej przygodzie z graniem żadna przesiadka z karty na kartę graficzną nie dała mi takiego przeskoku jakości jak zmiana monitora na większy. Teraz samo patrzenie na pulpit Windowsa na ekranie mniejszym niż 27 cali mnie męczy i szczerzę wierzę, że nie ma za dużych (szerokich) ekranów. Jakbym mógł to bym siedział na Ultrawide 49 (teraz 34)
A 24’ to już prehistoria. Posiadając taki wyświetlacz, modernizację PC, od jego wymiany bym zaczynał.