witam posiadam karte graficzną nvidia geforce FX 5200 128mb 64 bit więc wiecie że najnowsze gry nie chodzą mi dośyć płynnie.
Mam ptanie:
Jakim programem szybko i łatwo podnieść parametry tej karty?tak aby nie uległa uszkodzeniu?
witam posiadam karte graficzną nvidia geforce FX 5200 128mb 64 bit więc wiecie że najnowsze gry nie chodzą mi dośyć płynnie.
Mam ptanie:
Jakim programem szybko i łatwo podnieść parametry tej karty?tak aby nie uległa uszkodzeniu?
z tej karty nic nie wycisniesz. tez ją kiedyś miałęm. RivaTuner
ok riva tuner ale cy karta sie nie spali?
Złączono Posta : 25.12.2006 (Pon) 23:24
to podaj wskazówki jak podkręcic riva tunerem
Jak nie podkręcisz za bardzo to sie nie spali ;]
podnosc stopniowo co 5Mhz i monitoruj temperature.
proszę dokładniej gdzie mam wejśc itp.
Złączono Posta : 26.12.2006 (Wto) 0:18
a do ilu mam podkręcić Mhz a może wiecie jak monitować temp.?
bez przesady. włacz program i zobacz. To zalezy od karty do ilu. a temp możesz tylko sprawdzać palcem bo w żadnym programie ci nie pokaże temp karty.
ok proszę o pomoc może ktos z was zna sie na tej karcie i wie do ilu można podkręcić bez skutków ubocznych?podkręciłem o 25 Mhz od standardu i dalej sie boję
Do kręcenia kart graficznych służą działające pod systemem operacyjnym programy. Za uniwersalne można uważać Rive Tuner czy PowerStrip-a. Karty od nvidii można kręcić w sterownikach, posiadających dopowiednia zakładke. Do kręcenia karty od Ati można użyć RadLinkera czy ATT
Karta graficzna posiada dwie wartości: pierwsza to taktowanie rdzenia, druga to taktowanie pamięci, dla karta z pamięcią ddr wartośc mnożymy razy 2!
Karte kręcimy co 10mhz dla rdzenia i pamięci np. z 250mhz na 260 i pamieci z z 200 na 210 ( dla ddr to juz 420mhz, 210x2)! Save ustawieni i odpalamy jakiś benchmark graficzny, w którym to możemy zobaczyć, czy coś sie poprawiło w pracy karty, zmieniajace sie na wyzsze fps podczas testu jest znakiem, ze karta przyspieszyla! Wszystko OK, to jedziemy dalej kolejne 10mhz, i tak zwiekszajac co 10mhz, a z czasem co 5mhz dojdziemy do max wartości na jakich moze pracować karta!
Efektami zbyt wysokich zagarów są: dla rdzenia zwis obrazu wyświetlanego, dla pamięci błędy w prawidłowym wyświetlaniu obrazu (artefakty), mogą one powstac równiez poprzez przegrzewanie sie karty graficznej, gdyż kręceniw karty rownież jak i procka wymaga zadbanie o chlodzenie! Jeśli wraz z podnoszeniem zegarów nie przybywa nam pnkt w 3dmarku to albo to juz kres możliwości karty lub ulega ona przegrzaniu!
Rwonież i tu pojawia sie opcja, że nie każda karta kręci sie tak samo, i jest identycznie wydajna!
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=
http://www.pcworld.pl/artykuly/38624_2.html
Złączono Posta : 26.12.2006 (Wto) 11:05
pamiec i rdzen? malo malo
ja np. z mojego starego R9550
rdzeń 250mhz @ 378mhz --> +128mhz
pamieci 400mhz @ 525mhz --> +125mhz
wiec te twoje 25mhz to dosc smeiszny wynik
moglbys mi zarzucic ze ta, karta akuratanie sie tak kreci, wiec moge ci podac karte ktora pierwsza krecilem na maxa
GeForce 2 mx 4oo 64/128
Rdzen 200mhz @ 270mhz --> +70mhz
Pamieci 333mhz @ 385mhz --> +52mhz
Stara ale jara
teraz mam GF6800GT, oczywiscie tez overclocked
a jak monitowac temperaturę aby karta się nie przegżała?
w Twoim wypadku przy posiadaniu “takiej karty” palcem lub kupic zewnetrzny czujnik temperatury np. taki
a jeśli zamontuje obok tej karty wiatraczek który będzie ją chłodził strumieniem powietrza moge ją wtedy jeszcze mocniej podkręcić?podkręciłem rdzeń 50 mhz a pamięć 41 Mhz.jak wyej to gry się zacinają
czujnik kosztuje 45zł a karta warta 80…nie opłąca się…
kupie sobie wentylator taki jak do procesora zamatuje go i skieruję w stronę karty wedy będę mógł mocniej podkręcić?
Nie inwestuj w ogóle już tą karte bo się nie opłaca.
Po podkręceniu nawet nie zauważysz różnicy…
nieprawda jak podkręciłem rdzeń o 50Mhz i pamięć o 41Mhz to gry zaczeły płynnie działać
:mrgreen:
Sprawdź w benchamrku o ile pkt skoczyło.
Racja z tej karty nic nie wyciszniesz ja tez ja kiedyś miałem ale przesiadłem sie na radka x800gto i se nareszcie moge pograc na wysokich rozdziechach i max detalach
temperature sprawdz dotykając palcem
To Ci za dużo nie pomoże, bo każda karta jest inna ale kumpel ją maił to rdzen poszedł o 60 a pamiątki o 80 mhz
czyli niedużo. W starszych grach jakaś mała różnica będzie ale w nowszych zapomnij.