Karta graficzna Gigabyte GeForce GT 710 2GB GDDR5 (GV-N710D5SL-2GL 1.0)

Dzień dobry!

Chciałbym prosić o informację, czy parametry karty są wystarczające do płynnej reprodukcji wideo jakości UHD (4K) z płyt Blu-ray lub plików MP4?

… sugerowałbym pozostać przy integrze, każdy współczesny, a nawet sprzed 5 lat, procek jest lepszy.

Jaki masz budżet i pozostałe parametry komputera?

Na razie rozważam możliwości poszukując najtańszej opcji, która spełni moje oczekiwania w opisanym zakresie.

Chcesz kupić nową kartę, czy używaną?
To pierwsze pytanie, bo zakup nowej 710, to… szaleństwo w 2020r.

Ja kupiłem takie dwie… ale to był grudzień '19 :wink:

Nie upieram się przy wariancie zakupu osobnej karty do płyty głównej. Gdyby istniał korzystniejszy cenowo wariant przy karcie zintegrowanej, to skorzystałbym i z takiej opcji. Wówczas do całości dobrałbym odpowiedni procersor i moduły pamięci operacyjnej. Resztę elementów już poaiadam.

… a cenowo ile chcesz wydać…?

Nie chciałbym podawać konkretnej kwoty. gdyż nie jestem ekspertem w tym zakresie. Po prostu chcę się dowiedzieć jakie są rozpiętości cenowe sprzętu dla oczekiwanych parametrów pracy w obszarze 4K.

Nie podałeś nawet czym “robisz” te filmy i czy bazuje to na procku, czy gpu….
Ale OK, 2000-2500 za podstawową jednostkę centralną bez os i monitora przyjdzie Panu dać.

Nie orientuję się za bardzo, który wariant bazowania jest korzystniejszy ze względu na założony cel. Wydaje mi się jednak, że jeżeli rozważać płytę główną ze zintegrowaną grafiką, to bazowanie na procesorze byłoby opcją, którą chciałbym rozważyć.

Jeżeli rozważyć płytę ze zintegrowaną grafiką, to bazowanie na procesorze stanie się błędem natury zasadniczej, co wiązać należy z faktem, iż wzmiankowane we wcześniejszym wywodzie płyty żywot swój raczyły zakończyć na 2010 roku. W celu nabycia takowego antyku należy porozmawiać z Panem gom’em, który sztuk kilka nadal posiadać może. Ichniejsza wydajność jednakowoż ……

A tak szczerze: pisz po ludzku i daj podstawowe informacje w czym pracujesz, bo tak tylko spamujemy. Bazowo koszt 2-2,5 i Ryzen 2600 minimum 16 GB RAM i zewnętrzna grafika, jaka przesądzi program, który masz. Nie Intel nie opłaci się, nie 2400/3400g do poważnego montażu za słaby.