Karta graficzna gt430 1gb nie wyświetla obrazu


(ciasteczko12890) #1

Mam problem, podczas włączania komputera karta graficzna gt430 1gb nie wyświetla obrazu. Wyskakuje komunikat (tryb oszczędny).

Gdy podłącze pod kartę zintegrowaną, wyświetla się obraz, włącza się Windows 7.64bit. Nie rozumiem problemu. Posiadam monitor lg l1753s.

Stało się tak, gdy odłączyłem okablowanie komputera jak i monitora. Wyczyściłem kompa i wtedy pojawił się problem. Pomocy!!


(pionner) #2

Nie poluzowałeś karty/kabli zasilających kartę? Otwórz pudło i podociskaj wszystko.


(ciasteczko12890) #3

nie to nie to sprawdzałem 

 


(JNJN) #4

Może karta umarła?

 

Może źle wsadzona?

 

Sprawdź ją na innym komputerze.


(ciasteczko12890) #5

moze tak. a jest taka opcja jak  ze zintegrowana sie wlączyla a tak g430 wyłączyla sie(stan oszczedny) bo wczesniej ta zintegrowana nie działała


(JNJN) #6

Monitor podłączony do integry.

 

Wchodzisz do biosu i szukasz opcji z której komp karty startuje, z reguły to opcje auto, igp lub pci - ustaw na pci i zapisz bios Save.

 

Przełącz monitor do karty 430 i sprawdź.

 

Jak dalej problem:

 

Monitor podpięty do 430, odłącz zasilacz od kompa, wyjmij baterię z płyty na 10 minut, włóż, wejdź do biosu, ustaw datę i godzinę i zapisz bios Save i start.


(ciasteczko12890) #7

sprawdze oba sposoby

 

ta druga opcja nie dziala

 

cos takiego ??

 


(JNJN) #8

Nie to.

 

Jak druga opcja nie działa, to chyba 430 ma problem i należy sprawdzić ją na innym kompie.

 

 

 


(ciasteczko12890) #9

i nie dziala pierwsza coraz bardziej szukalem tej opcji i znalazlem robilem tak jak nalezy ale nie dziala zadna

 

tylko integra gdy wyłaczalem ja to tez wyskakiwal tryb oszczedny wydajie mi sie ze ta 430 jest w jakis sposob wylczona stalo sie tak poprostu gdy odłaczylem od gniazdka komputer jak i monitor. Skoro sie wyłączyla to i da sie włączyc chyba 

a i czy jak zrobie ubdate bios to by cos pomogło

a i nie wiem czy to jest wazne ale moja płyta głowna to ga-ma69g-s3h gigabyte

 


(JNJN) #10

 

Nic to nie da.

 

Jeśli w drugiej opcji zresetowała Ci się data i godzina, to znaczy, że i bios się zresetował i ustawił - więc wszystko wskazuje na padniętą kartę 430.

Edit:

I bios domyślnie ustawia start z karty PCIE - sprawdź.

Instrukcja strona 40 - Init Display First

http://download1.gigabyte.ru/manual/motherboard_manual_ga-ma69g-s3h_e.pdf


(ciasteczko12890) #11

ok