Karta Graficzna i powstawanie kompa

Witam !

Mam problem z moja karta graficzna, od jakiegoś czasu komputer nie chce czasem powstać i bios wrzeszczy ,ze go karta graficzna boli (jeden długi 3 krótkie ) , zaaktualizowalem specjalnie BIOS płyty głównej do najnowszego (5001) i dalej brak poprawy.

Myślałem ,ze to wina przepinki bo bylem podłączony DVI/VGA->VGA zakupiłem wiec przepinkę DVI/HDMI->DVI i po pierwszym ‘‘wsadzeniu’’ powstał bez żadnych mruków no ale za drugim uruchomieniem znowu mruczał o kartę graficzna .

Na zmianę przepinki wpadłem z tego względu bo kiedyś grzebałem coś z tylu przy kablach i poruszyłem ten od obrazu (przepinki nigdy nie przykręcałem bo była tak głupio skonstruowana ,ze w sumie było to praktycznie nie możliwe -przepinka-karta graficzna) i wtedy tez warczał przy włączeniu , poruszyłem jeszcze raz i poszło.

Przy graniu nie ma praktycznie żadnych problemów , czasami zdarzy się tylko przy grze w BFBC2 (multi) ,ze czasem gra crashnie i potrzebny jest restart ale to tylko w tej grze wiec wykluczam błąd karty no i na dodatek dzieje się to bardzo sporadycznie.

Zastanawiam się tez na zmianie slotów PCIe tzn. żeby przełożyć kartę z pierwszego do tego drugiego ale nie wiem czy tak w ogóle idzie(plyta Asus M2N SLI-Deluxe) ?

Jak myślicie co dolega karcie graf. ? czyżby zimne luty ? … hmmm

Cóż, mam to samo - rzecz tyczy się chyba styku z szyną PCI. Staram się nie ruszać po prostu tej karty póki działa - jeśli muszę rozebrać kompa i ją poruszę to zawsze jest pisk BIOSu i długie poszukiwanie pozycji w której karta “zaskoczy”.

A wiec czasami pomaga poruszanie kablem a jak to nic nie da to trzeba kartę wyjąc -->wsadzić i działa…ale to nie rozwiązanie …