potrzebuje wymienić kartę graficzną, a przy okazji zasilacz. Chciałbym się zmieścić w puli około 500 złotych, ale może być mniej. Nie wiem czy to wystarczy, ale obecnie dysponuje tylko takim budżetem. Myślę, że będę stopniowo wymieniać kolejne części, w przyszłości zmienię też dysk twardy, także zasilacz powinien być odpowiednio mocny i solidny. Natomiast jeśli chodzi o kartę graficzną wolałbym Radeona.
Oto parametry mojego PC’eta:
Płyta główna: MSI P6NGM-L (MS-7366) obsługuje port graficzny PCI Express x16,
Procesor: Intel Celeron D 346, CPU 3.06 GHz 3.07 GHz,
Pamięć RAM: 1.00 GB RAM,
Karta wideo: ATI Radeon X300/X550/X1050 (RV370), Rozmiar pamięci: 256 MB, Szerokość magistrali: 128-bitowa,
Zasilacz: ATX IBOX EN60950 (PFC) 230 V, 10 A, 50-60 Hz.
Prosiłbym o podawanie linków do zasilacza i karty graficznej np. ze stron esc.pl, ram-net.pl itp. ponieważ zamawiając 2 rzeczy z jednej strony będę płacić mniej za przesyłkę.
Z E5500 wydajesz 400 zł, i kupujesz za jakiś czas np Radeona HD5770, lepiej na początek proca zmienić, teraz z nowych kupił byś najwyżej HD5670, a ona mocna nie jest, a na tym procu co byś nie kupił to i tak nie pograsz.
Kiedy nie mogę czekać bo ta karta graficzna się spaliła i potrzebuje nowej. Nie zależy mi na jakiejś wielkiej grafice. Mam tylko taki budżet i raczej mi się on nie powiększy, tak więc podałbyś jakiś model karty z zasilaczem, która by była dobra bez zmiany procesora?
Czyli VERTEX3D Radeon HD5670 1024MB DDR5/128b D/H PCI-E jest najlepsza z tych kart czy Vertex3D Radeon HD5750 1GB DDR5?
Bo jeszcze dostałem poradę, aby kupić płytę AM3 z zintegrowaną grafiką HD4200 i do tego choćby Athlon 2 obojętnie jaki i kupić niedrogo kostkę 2GB RAMu, a starą płytę główna, RAM i procesor sprzedać.
Można tak zrobić, X2 255/250 ~210 zł, ale od razu dołożył bym do X3 którego dostaniesz za ~270 zł, Asrock 880GM-LE ~230 zł 2GB DDR3 1333 CL9 A-data, Goodram, Kingston 90 zł, i zasilacz 460GLN 170 zł, za płytę dostaniesz 100 zł, ten proc cenny nie jest ostatnio widziałem jak taki za ~20 zł poszedł, RAM ~80 zł.
Powinieneś, można wystawić za więcej, ale jak chcesz się tego pozbyć to nie przeginał bym z cenami jak niektórzy na allegro.
Starczy ten model ma 408W na linii +12V starczy do proców X4/6 i mocniejszych grafik, jego jedyna wada to słabsze okablowanie niż mają konstrukcje za ~250 zł i więcej zwykle 3x molex/sata, 24+4 pin, jedno pci-e 6 pin, to przy karcie z 2x pci-e potrzebował byś adaptera 2x molex > pci-e który zwykle jest dołączony do karty.
Jeszcze jedno jeśli chodzi o karty graficzne to jaka jest różnica między: Asus, Gigabyte, HIS, MSI, PowerColor, Sapphire i Vertex3D bo mimo różnych nazw wydają się takie same.