Karta graficzna, monitor

Monitor to : LG

Co do wojny na obecne lata taka krótka ściągawka…

Grafika: Nvidia dobra, AMD ssie ale lekko nadgania
Procesor Intel ssie, AMD góruje.

Czysty bullshit.
Może w strzelankach zoptymalizowanych pod wysoki framerate będzie to 144Hz, w wielu grach będzie poniżej 100 klatek.

Oczywiście można jechać z detalami w dół żeby próbować uzyskać te 100+ klatek, ale czy jest sens kaleczyć oczy rozmazaną papką na dość drogiej karcie?

110-100 to ja już teraz mam na z moim starym prockiem i ramami… z przed 8-9 lat.
zresztą screena masz powyżej ofc są gry co pewnie tyle nie będzie ale dobrze napisana gra cisnie nawet po 150 fps jak to doom powyżej…

A jak nie to nawet nie będzie trzeba zbijać z ultra na wysokie tylko wyłączyć lub zmniejszyć efekty specjalnie które czasem nawet ja wyłączam bo nie wiele wnoszą, a fps zjadają okrutnie i nawet przeszkadzają.

Witam
Prywatnie używam od 2 lat gtx 1080 Armor . Do niedawna używałem monitor philips 24 cale ( 60 hz ) niby wszystko super ale jednak coś mi brakowało . Zakupiłem monitor Monitor MSI Optix MAG271CR i jest przeogromna różnica 144 hz daje niezłego kopa .

Co do tego gtx 1080 wystarczy 650W zasilacz?

Jest w sam raz nie za dużo nie za mało…
W opisie znajdziesz że zalecane jest 500-550W w mocniejszych modelach.

Ale warto mieć lekki zapas na przyszłość żeby nie trzeba było kupować nowego zasilacza przy modernizacji kompa w przyszłości z braku paru W no i jak zasilacz nie pracuje na pograniczu możliwości co też wpływa na żywotność i kulturę pracy…

Monitor iiyama G-Master GB2560HSU-B1 Red Eagle, taki monitorek będzie ok? W 2k w sumie raczej nie ma co iść, bo i tak filmów jest mało i raczej w 2k nie pogram.

Porządny monitor to z LG kupisz
iiyama kojarz mi sie z taką budżetówką jak lapki lenovo robione na masową skale…
a potem logujesz sie na DP i czytasz co chwile wątki laptop sie psuje model lenovo coś tam…

Witam, mam taki problem nie jestem jakimś game Playerem, ale kupiłem monitor acer 27" vg270BMIIX, ma on 75 Hz. I takie pytanie jak gram w cs go na początku jest wszystko ok, ale po paru minutach gry widoczna jest niepłynność, coś jakby spowalniało mi grę. Wina jest monitora czy kompa? Karta graficzna raden rx570 procesor amd phenom II x4 B55, plyta głowna gigabyte ga-ma770t-ud3. Wiadomo procesor i plyta to staruchy. Ale wydaje mi sie ze nie powinno sie tak dziać byc moze cos z monitorem jest nie tak.

Myślę że to może być problem w grafice bo się nagrzewa i chłodzenie/grafika nie wyrabia
Czy aby grasz na takich detalach / rozdzielczości z jakimi grafika powinna sobie radzić ?!
Masz włączony v-sync ?! aby grafika nie produkowała więcej FPS i się niepotrzebnie męczyła.

Zainstaluj MSI afterburner i zobacz jak grafika i opcjonalnie CPU sie zachowuje patrz na temperatury i obciążenie.

Najprawdopodobniej jednak procek. Walnąłeś mu kartę o dwie klasy za mocną. Jeżeli pasty nie zmieniałeś to przegrzewa się, dodatkowo “po rozkręceniu akcji” i wyjściu z menu fps spadną na pysk…

CZekamy na temperatury i zobacz % obciążenie procka w czasie gry :slight_smile:

Z tego co obserwowałem to procek chodzi na 100% temperatura coś koło 55, ale dokładnie wszystko sprawdzę.Tylko powiem ze mam problem jak gram w cs go. W inne gry dragon age inkwizycja jest wszytko dobrze czy bf3, bf1 tak samo. To V-sync mam włączone, ale przy tym włączonym to jest podobnie, jedynie jak wyłącze v-sync zmienię rozdzielczość na mniejsza i dam mniejsze detale to jakby lepiej wtedy chodzi. Wina karty?, ale karta powinna to uciągnąć kupiłem ja w tym roku. Wezmę monitor do kolegi i sprawdzę bądź w jakimś serwisie komputerowym. A jeżeli chodzi o v-sync jak włączę go ręcznie w menu na monitorze to mam wrażenie jakby się załączył i automatycznie się wyłączył, bo słyszę dwa powiadomienia, ale widnieje napis ze jest włączone.

Nie na 99% nie karta, raczej procek. Sam zresztą to zasugerowałeś mówiąc, że BF chodzi ładnie, a CSGO już nie. CSGO jest grą mocno procesorową, kartę wymaga bardzo podstawową, ale procesor przynajmniej o połowę lepszy od Twjego żeby trzymało stały fps i to jeszcze na wyższej rozdziałce. Na “Quadach” działa to bardzo średnio, a Ty masz ~~ ten poziom.

Powiedz jeszcze jedną rzecz: płynnie masz będąc sam na ekranie, a “przycięcia” kiedy we 3 osoby strzelacie się jednocześnie lub te granaty dymne lecą. :slight_smile: ?

Jedyne co można zrobić, to wsadzić w płytkę 6 rdzeniowego Phenoma, pewnie do 150 zł sie znajdzie, rzecz jasna o ile nie chcesz wszystkiego wymienić. :wink:

Powiem tak jak jestem w budynku czy biegnę w wąskim korytarzu jest lepiej. Wyjdę na zewnątrz to już zaczyna się problem. Z tego co zauważyłem przy strzelance większej liczbie osób zwiększa się niepłynności gry, ale dym nawet obecny nie powoduje już takiej straty mało jest odczuwalny. Kurde to chyba wychodzi na to by kupić nowego PC bez karty xD karta to radeon rx 570 saphire pulse 8gb. Tylko pytałem się w tym sklepie co mi sprzedali ta kartę czy procek i płyta pociągnie to mówili ze tak bo karta ma tez w sobie jakby mówiąc wspomaganie niezależne od innych podzespołów. Kurde może zastanowie się nad kupnem tylko teraz rozrząd w aucie robiłem monitor kupiłem to muszę chyba zaczekać z kupnem. Jedynie co zmniejszyć detale i rozdzielczość by kompa nie spalić. A jakiego procka polecacie bo płyta główna da radę?

I tak i nie.:slight_smile:
CSGO osiaga stabilne 100 czy nawet więcej klatek na zintegrowanej Vedze w 2200G, która jest ze 3-4 x słabsza od Twojej, ale procesor jest 3-4X mocniejszy.

Z komputerem jest trochę jak z autem. W kompleksowym zastosowaniu zwykle wąskim gardłem jest najsłabszy element. Pewne niedopasowanie jeszcze ujdzie jak gra będzie “bardziej graficzna”, ale… tutaj jest ciężko boś zaszalał z zakupem. :wink:

Powiedz jeszcze dwie rzeczy, jaką masz dokładnie wersję BIOS i płyty (rewizja), ogólnie takie procki mogłyby pasować.

AMD Phenom II X6 1035T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 95W F4
AMD Phenom II X6 1045T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 95W F8
AMD Phenom II X6 1055T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 125W F4
AMD Phenom II X6 1055T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 95W F4
AMD Phenom II X6 1065T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 95W F8
AMD Phenom II X6 1075T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 125W F8
AMD Phenom II X6 1090T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 125W F4
AMD Phenom II X6 1100T 4000 512KBx6 6MB Thuban 45nm E0 125W F8

Drugie ptanie: ile masz RAM, przy 4 lub mniej GB, to też może byc powód.

PS. dla pewnosci zrób jeszcze ten OOCT 15 min i wklej temperatury. :wink:

W załączniku powinny być wszystkie parametry kompa podane, z tym biosem to nie wiem które, ale to chyba to co widać na obrazku

Ty masz 16 GB RAM :open_mouth: ?

tak 2 x 8 wrzuciłem ale nie wiem czy te 16 dziala czy tylko 8 :\

Zrobiłem testy i to co mi wyszlo
BF1 chyba na wysokich detalach to cpu caly czas na 100%

BF3 ustawienia ultra to nizej jak 90% procek nie schodzi

DA inkwizycja tu tez ponizej 90% procek nie spada

temperatura gpu na tch powyzej 50 stopni nawet bylo 55stopni
teraz cs-go pierw niskie detale