Karta graficzna, monitor

Witam, planuje zakup karty graficznej i monitoru. Jaki będzie najlepszy monitor w cenie do 800zl oraz czy 144hz ma znaczenie czy 75hz będzie git. Najczęściej gram w gry sanboxowe rdr2 oraz niekiedy w strzelanki. Drugie pytanie brzmi czy warto w 2020 inwestować w gtx 1080, a jeśli tak to czy używany do 1400 jest dobrym wyborem. Myślałem nad rtx ale są drogie i nie wiem czy jest sens dołożyć tysiaka. Obecnie posiadam gtx 970. Pozdrawiam.

Gwarancja?

Tzn jaki? Ile cali i jaka rozdzielczość. Z kartami typu 1070 czy 1080 można o 2K myśleć. W 99% gier 75 FPS jest luksusowe, z wyłączeniem CSGO opętańców, którzy muszą i po 300 widzieć, bo inaczej koledzy z klasy ich przegonią. :wink:

Dobrze by było jakby monitor był 2k, a co do cali to mi obojętnie. Sam teraz gram na monitorze 19 calowym, ale dobrze by było gdyby był większy. Gwarancja to raczej rozruchowa, może znajdę jeszcze sklepu.

Jak nie masz mocnej karty która da rade wygenerować 144 FPS to nie ma co pchać sie w tą płynność a warto.

Niestety to są koszta i porządnego monitora w takim niskim budżecie to nie znajdziesz z takim odświeżaniem to 2.

Co do gtx 1080 używki to z wszystkich komponentów do pc najbardziej bój sie grafik używanych…
Nie wiadomo w jakich warunkach grafika pracowała i jak długo pociągnie…
Lepiej kupić nowy model niż ryzykować i wrzucać pieniądze w błoto.

Polecam zakup modelu 2060 super lub dozbierać i kupić nawet 2070s jak planujesz mieć grafikę na dłuższe lata (i wtedy zakup monitora z 144fps ma sens.)

Sens dołożenia tysiaka jest bo rtx mają dodatkowy osobny rdzeń z mocą obliczeniową na własnie ray tracing. Wiadomo że jeśli gra ma niskie wymagania to na starszej to jeszcze pójdzie podobnie jak na nowej, ale gdy będzie to nowy tytuł który będzie wymagał RT z grafiki to odczujesz tą różnice.

Monitor najlepiej brać od LG
w tak niskim budżecie to monitor z 2k to jedynie taku udało mi sie znaleźć

Zobacz sobie te opcje Outletowe, zawsze lepiej ze sklepu niż od osoby prywatnej, gwarancja etc. NIe wiem tylko jak tam miejsce na stoliku, ale ips, 75,2k i 31 cali brzmi fajnie dla mnie. :slight_smile:

PS. nie dziw się, że taki duży. Standardem są 24 FHD, a 2K to tak od 27 cali dopiero mają sens.

Co do 144hz to w jak już pisałem będziesz miał problem sie zmieścić chyba że kupisz z gorszej firmy monitor któy może mieć wady albo i nie wieć to taka ruletka,

Z najlepszych to LG z odświeżaniem 144hz kosztuje około 1100-1200zł wiec to już z ponad 4 stówki dla twego budżetu
https://www.lg.com/pl/monitory/lg-27GL650F-B i to w rozdzielczości 1920 a nie 2560.

Czyli dozbierać do rtx 2070s i lecieć w 144hz

To już twój wybór w jakiej jakości i z jaką płynnością chcesz grać i na jak długo trzymać ten stan bez zakupu nowej grafiki czy reszty podzespołów.

Nie.

Powiedzmy sobie uczciwie, że 144 Hz jest reklamową fikcją, takie hasło do łapania Brajanków i Dżesik

Nawet z 2070S w FHD i na wysokich ustawieniach nie wyciągniesz 144 klatek.
W takiej sytuacji 2K staje się też fikcją, gdyż przy wysokich ustawieniach będziesz miał max koło 70.

We wszystkich grach 75hz jest ilością całkowicie akceptowalną i 100% komfortową. Nawet w RDR2 będzie ok.
Monitor 144 Hz ma sens tylko przy strzelankach typu csgo i to jeszcze dla osób majacych ambicje by zostać profesjonalistami. W innych grach, np Wiedźmin czy Metro, dla uzyskania 144 FPS zetniesz tak ustawienia, że cała przyjemnosć z nieziemskiej płynnosci pryśnie.

Dlatego kluczowe dla Ciebie powinno być pytanie, czy chcesz ładny obraz w grach (i matrycę większej rozdzielczości IPS), czy szybszy, niższej rozdzielczości i z gorszymi barwami na TN.

Problemem jaki może być to te 31 cali, gdyz to będzie dość wielki skok z 19 do 31, ale jeszcze pomyślę. Teraz tak się zastanawiam czy jest sens iść w 2k?

Przy monitorze 27cali+ już jest. Inaczej bęziesz miał nie RDR2, a planszę tetrisa. :slight_smile:
27 na FHD jeszcze ujdzie, 24 bez problemu.

27 cali w 2k z 144hz jest spokojnie osiągalne w na 2070 super
większośc gier na nawet na ultra zapniesz w 144+ a jak nie to zbijesz na wysokie.
Różnica nie wielka w stracie a wystarczy by podciągnąć je do 144fps

np doom eternal w 150-60fps chodzi z mega dropami do 97

-bump-
Nawet jeśli większość gier by chodziła w 120 a nie 144 to i tak jest to mega odczuwalne w porównaniu do 75 czy 60 hz monitora… i nadal warto.

No to zależy od gry, metro exodus np. w 2k miał około 60 czy 70 dla 144 trzeba by zjechać z extremalnych pewnie ze 2 poziomy grafiki https://www.youtube.com/watch?v=sZ5AJ37n21o

To w takim razie nie można zwalać na technologie skoro gra tak żłopie komputer.

Dying light chodzi na 100fps okolo sam w niego gram obecnie i posiadam rtx 2070s FTW3

A co myślicie o tym BenQ EL2870U? Ale ma tylko 60hz :confused: A co do GPU to olać tą 1080? Kolega ma na sprzedaż ok. 1200zl, a z tego co widziałem wydajnościowo podobnie do rtx 2070. Zawsze mogę kupić i poczekać aż stanieje rtx, bo wyjdzie rtx 30xx. No chyba że wgl się nie opłaca do tej 80 podpinać monitora i w nią inwestować. Gigabyte GeForce GTX 1080 WindForce III OC 8GB GDDR5X taką posiada.

Jak kolega jest uczciwy i nie próbuje wcisnąć Ci karty z ukrytymi wadami, to bym brał. Sam szukam używanej 1080, ale w obecnych czasach oszczędzam $$$ na poważniejsze wydatki.

1080 vs 2070s to różnica z 35% wydajności na korzyść 2070s

Co do używek to już sie wcześniej wypowiedziałem za duże ryzyku kupowanie od losowych osób jeśli to jest jednak dobry znajomy co dbał o a nie ciskał ją na ultra po 100fps+ na monitorze 60hz :smiley:
z zajechanym wentylatorem. To można kupić bo cenowo 1200 by sie opłacalo za “używkę w dobrym stanie”
Choć to gigabytes a ta firma nie ma dobrej reputacji bo często siada im chłodzenie któe też nie jest dobre wydajnościowo/jakościowo choćby względem MSI, a gdzie tam do EVGA i Zotac.

Nie mniej jednak warto przetestować w domu u siebie czy jednak jest to dobry model bo szkoda było by przegapić taką okazje…

Dla mnie to i tak trochę dziwne bo czemu miał by wymieniać 1080 gtx na nowy model…
Grafika wystarczająco mocna by wymieniać ja na nową grafikę z seri 20xx

To już 4 K, nie potrzebujesz tak dużej rozdziałki, lepiej weź 2K i 75+ hz. Gra w 4 K jest znacznie lepsza, ale karta też więcej dostaje po głowie i będzie mniej FPS, których nawet na 60 nie zobaczysz wszystkich. :slight_smile:

… i tu się zgodzę, szczególnie, że karta za 400 zł i za 1200 jest dużą różnicą w ryzyku. Poza pieniedzmi, przy pechu, straiszi znajomego. :slight_smile:

Drugie pytanie, a może coś od czerwonych? Radeony wychodzą podobnie wydajnościowo a nieco taniej jest zwykle.

Wiesz ja jestem pokolenia który wolą kupić droższe “lepsze” niż kupować 2x gorszy produkt i wydać więcej kasy… a za niedługo kupić po raz 3 bo ten 2 gorszy też sie zepsuje wkrótce…

Dlatego jak chcesz grafike mieć na 6-8 lat to wiec że kultura pracy i temperatury na jakich amd pracuje nie zachwyca…
Jeśli jesteś fanem żonglowania badziewiem co 2 lata i gryzi-groszem to taki amd jest lepszą opcją niż nvidia, ale na dłużą mete wydasz więcej pieniędzy jak wspomniałem powyżej.

Mój EVGA z lepszym chłodzeniem niereferenyjnym trzymie 50* czasem nawet spadnie do 47 jak gram bez limitu klatek czyli zwykle trzyma 38-44* bo jednak mam monitor 60Hz i na tyle mam ustawioną synchronizacje :slight_smile:

Kolejną rzeczą o której zwykle zapominam wspomnieć dlaczego nie lubie amd to jeste to że zwykle ma większy rozrzut w FPS i bardziej skacze gdzie nvidia zwykle trzymie ją i fps łagodniej skaczą znazy sie też ale jest mniejszy przedział.

Co do AMD, wolę jednak nividie tak jak i Intela. Mimo że są droższe i gorsze wydajnościowo to są stabilne. A jeśli chodzi o grafikę to wezmę od niego i zobaczymy. Monitor wybiorę jakiś 2k i 75hz. Tylko pytanie jaki producent?