Karta graficzna nie startuje!?


(Shewer) #1

Witam!

Zakupiłem ostatnio karte graficzna Radeon X1600 pro (512mb).

Wpiąłem karte do płyty głównej (nForce3-a) pod złącze AGP 8x (czyli takie jak wymaga karta),

podpiąłem dodatkowe zasilanie ze stacji FDD (dyskietek) i karta powinna ruszyć.

Jednak komputer sie nie włącza, a po naciśnieciu POWER wiatrak procesora i zasilacza tylko lekko "drgnął".

Wcześniejszy Radeon 9600 śmiga normalnie. A dorbze by było ruszyć z nowa bo tam chociaz pixel shader 3 jest :wink:

Zasilacz, w komputerze ma 450 W mocy więc teoretycznie też powinno wystarczyć.

I teraz moje wnioski - czyli moc komputera odpowiednia żeby ruszyć bo złącze 8x i zasilacz mocny,

mankamentem moze byc (chodź nie powinno to stanowic róznicy) to że płyta głowna to nVidia a karta to AMD,

jednak procesor tez mam od AMD (Sempron 3000+), a poprzedni radeon9600 to tez oczywiscie AMD.

A wiatraki, które tylko "drgają" jednorazowo to oznaka prawodpobonie zwarcia na płycie głownej,

i drgają ponieważ komputer gdy próbuje sie włączyć wyczuwa złe napięcie i zatrzymuje sprzet przed spaleniem..

Coś możecie doradzic ? jak uruchomić kartę?


(Marcinryczko) #2

W tym temacie mogę powiedzieć tyle: mam podobną konfigurację - płyta na nForce 3 250, Sapphire Radeon X1600 Pro i Athlon64. Możesz wykluczyć problem kompatybilności i mocy zasilacza - obecnie u mnie działa to na Codegenie 500W, a wcześniej działało także na Modecomie 350W.


(Gardner) #3

Ja stawiam na zasilacz. Jaki masz model tego 450W, który mówisz, że jest mocny? Jaka marka?


(Shewer) #4

eh no cóż, problem rozwiązałem poza forum.

zaniosłem karte do znajomego elektronika i niestety jest zwarcie na karcie,

pomogla by wymiana dwóch tranzystorków, ale niestety wątpie że uda się je dostać bo są podobno jakiejś kosmicznej marki;p

także karta do śmieci.. :frowning:

-- Dodane 30.08.2010 (Pn) 17:18 --

sapphire9550 , skontaktuj się ze mną jakbyś mogł, email : shewer@o2.pl