Karta graficzna po uruchomieniu systemu nie wyświetla obrazu


(mateusz8466) #1

Witam, mam od wczoraj problem. Rano komputer chodził i wszystko było w porządku, ale gdy włączyłem go o 19 po napisie zapraszamy monitor się wyłącza i wyświetla "NO SIGNAL" Mam zainstalowane sterowniki do karty 8600gt. Wcześniej nie było tego problemu, a teraz monitor wyłącza się przed "blaskiem" loga Windows. Co mam zrobić, karta na pewno nie jest uszkodzona, bo w trybie awaryjnym chodzi i menedżer urządzeń ją wykrywa. Gdy odinstaluje sterowniki i włączę komputer normalnie jest obraz i Vista wyszukuje stery, a po zainstalowaniu d**a nie ma obrazu, i po 45s. słychać jeden krótki dźwięk pip dysk twardy przestaje chodzić i tylko niebieska lampka od obudowy się świeci, że komp jest włączony. Co mam zrobić, czyżby karta się rozwaliła ?? A może sterowniki ??

Pomóżcie to nowa karta, a w slocie dobrze siedzi.

Pozdrawiam :frowning:


(adam749) #2

Wejdź w tryb awaryjny, wyłącz dodatkowy monitor i zrób swojego monita domyślnym. Jak to nie pomoże to przeinstaluj stery od grafy.


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #3

wejdź na nvidia.com i ściągnij najnowsze stery bo Może to twoje coś nie pacają na viscie ( nie są kompatybilne )


(system) #4

Najnowsze stery:

http://www.nvidia.pl/object/winvista_x8 ... ql_pl.html

:wink:


(Protofik+Dobreprogramy Pl) #5

a jaki masz system? x64 czy x86


(mateusz8466) #6

Hej, problem niestety jest dalej gdy zainstaluje najnowsze sterowniki dzieje się to co napisałem w pierwszym poście, teraz zainstalowałem sterowniki z płyty i na kompie nie ma żadnego folderu nVidia, oraz nie mogę zaktualizować. Możliwe jest, że jednak karta uległa uszkodzeniu, a może wyjąć kartę z gniazda i włążyć ją ponownie ??

Pozdrawiam


(Kas) #7

Witam mam ten sam problem karta NVIDIA GeForce 8600GS , system Vista Home .Ale ja zrobilem format i zainstalowalem na nowo system z najnowszym sterownikiem NVIDIA i niestety duzo sie nie poprawilo musze dwa razy startowac wtedy zaskakuje co mozna jeszcze zrobic komp jest nowy tylko tydzien quad 6700.

mateusz8466 <<


(mateusz8466) #8

Ja też zrobiłem format i się nic nie poprawiło, ja mam Quad 6600


(Łukash) #9

mateusz8466 a masz może możliwość sprawdzenia innego monitora,może problem w monitorze?


(mateusz8466) #10

Witam, niestety nie mam, ale karta nie działa tylko na sterownikach 175.19 w dół, chociaż dziś zaktualizowały się sterowniki przez Windows Update i nie ma problemu :smiley: Więc może już koniec moich kłopotów.

Pozdrówka


(Alden Jone) #11

Skoro piszesz, że system normalnie ma obraz gdy nie ma sterowników to nie instaluj ich. Wejdź w menedżer urządzeń i sprawdź czy wykrywa kartę graficzną. Potem zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej pod Vistę, uruchom system i skoro w trybie awaryjnym i tam też wejdź w menedżer urządzeń i sprawdź czy wykrywa kartę graficzną. Samej karty nie wyjmuj! Jeśli wykrywa w trybie awaryjnym, a nie chce w normalnym tzn. że w normalnym są jakieś wirusy, użyj najlepiej Windows Defender do przeskanowania partycji z Vistą. A i moze być tak, że folder NVIDIA jest ukryty, wtedy w opcjach folderu zaznaczasz "pokaż ukryte pliki i foldery".


(mateusz8466) #12

Hej, folderu przez opcję "pokaż ukryte pliki i foldery szukałem, ale go nie ma", karta nie działa na najnowszych sterach bo wtedy się wyłącza ekran. W trybie awaryjnym wykrywa kartę. W trybie VGA również nie pokazuje obrazu, a panowie z Pomocy technicznej Gigabyte rozłożyli ręce.

Wirusów raczej nie ma przed wczoraj robiłem FORMAT. Raz gdy zainstalowałem najnowsze stery zrobiły się dwa foldery jeden "Nvidia", a drugi "Nvidia(150)". Nie wiem co jest teraz używam sterów z płyty i działa, lecz nie ma folderu ze sterami, nie wiem dlaczego.

Pozdrawiam


(system) #13

Też tak mam. Po 20 min. wyłącza się ekran [już to zmieniłem], "going to sleep", a jak chcę włączyć to komp działa, ekran nie...


(adam749) #14

Gdzie dokładniej?? Jak w folderze głównym dysku to je wywal.


(mateusz8466) #15

Jak wejdę na Dysk C to są dwa nvidia, a pod nimi Program Files itp.


(adam749) #16

To te, o których myślałem. Wywal je....


(Alden Jone) #17

"Pokaż ukryte pliki i foldery" jest w opcjach każdego folderu.