Wiesz co, jest pewien problem z tym kompem. Zasilacz to porażka (znam przypadek osobisty gdzie żywcem spalił kompa) i wiele opinii jest podobnych. Procesor też trochę marność, a ewentualną wymiana na wyraźnie lepszy Phenom x6 to koszt 250 zł. Co by było jakbyś wziął to sprzedał w pierony i kupił nowego kompa, który w systemie będzie rakietą przy tym, a i zagrasz na nim w mniej wymagające gry?
Dysk SSD ADATA Ultimate SU630 240GB SATA3 (ASU630SS-240GQ-R)
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL16 (PV48G300C6K)
Obudowa SilentiumPc Armis
Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 350W (80+ EU, 1xPEG, 120mm) (SPC196)
Procesor AMD Ryzen 3 2200G, 3.5GHz, 4MB, BOX (YD2200C5FBBOX)
Płyta główna Gigabyte GA-A320M-H
Całość na morele.net za 1037,70 zł
W mojej ocenie jest to przyzwoity komp za takie pieniądze i zmianą by się opłaciła.
Dzięki za uświadomienie.
To pierwszy komputer dla córki, dlatego nie chce inwestować kosmicznych pieniędzy ponieważ ciezko powiedzieć jak intensywnie bedzie użytkowany. A niechciał bym, żeby sprzet na np. 2 tysiące stał nieużywany.
Ale może faktycznie zdecyduje się na zakup płyty głównej, procesora, ramów i zasilacza i przełożenia ich do obecnej obudowy (dysk SSD już mam). Ewentualnie kupię jakąś konsolę a to zostawie na razie tak jak jest z dyskeim SSD.
Jak pierwszy “na próbę” i korzystała będzie przedstawicielką płci piękne to zapytaj na forum czy poszukaj w necie używanych Radeonów 5450 czy 6450. Wartość do 50 zł. Pobór mocy mają bliski 0 i nic nie spalą (chyba żeby zasialcz sam się spalił, ale to i bez karty…). Ich żałosna na dzisiejsze standardy wydajność pozwoli zaś zainteresowanej nawet w minimalnych ustawieniach pograć w Simsy
Opcja nowa wg mnie bez sensu bo najtańsza opłacalna to rx 560, której raczej nie bardzo wykorzysta, ale zasilacza bardzo nie zmęczyć., cena 330 zł.
Opcja używana gdzie i w proste gry już raczej spoko zagra, ale w okolicach 100 zł jeszcze wyjdzie - gtx 650/750 lub r5 340 (troszkę slabszy), A powinny w razie czego na dłuższą chwilę i do odrobinę bardziej nowych gier starczyć.