Karta graficzna pod gry do 1000zł (Przy phenomie II x4)

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą karty graficznej. Mój aktualny zestaw komputerowy:

CPU: AMD Phenom II X4 955 BE 3.2GHz

GPU: Vertex3D Radeon HD6870

Zasilacz:  XFX PRO550W

RAM: Geil 8GB (4x2GB) 1333MHz CL9

MOBO: AsRock 870 Extreme3

Po nowym roku planuję zmienić płytę główną i CPU.

Czy w ogóle opłaca mi się na dzień dzisiejszy zmieniać kartę graficzną bez zmiany CPU? Czy może jednak poczekać i wymienić całosć hurtem?

Nie mam jakiś szczególnych upodobań i nie jestem fanbojem ani AMD, ani Nvidii, więc każde rozwiązanie z chęcią przeanalizuję. Komputer na dzień dzisiejszy będzie służyć tylko do gier.

Pozdrawiam wszystkich.

lepiej już wymienić razem płytę,procesor i kartę graficzną kwestia tylko ceny ile na to przeznaczasz :slight_smile:

Ogólnie zastanawiałem się nad kwotą około 2000zł na całość. Karta grafiki 1000zł i MOBO + CPU kolejne 1000zł.

Tak jak mówię komputer zmienił swoje zastosowanie z “do wszystkiego” na “do gier”. Chciałbym by zestaw GPU + CPU był nastawiony wydajnościowo pod gry.

Co do mobo i procka 1000zł wystarczy jakiś i5 4460 plus jakieś mobo za 300zł. Najlepsza grafa byłaby za około 1500zł może jeszcze ceny spadną oczywiście myślę o GTX970

Hmm, a do tej karty graficznej wystarczy obecny zasilacz? W takim razie może poczekam z całym zestawem na nowy rok, by zaoszczędzić i kupić na raz cały zestaw wraz z GTX970

ewentualnie jeszcze tak

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/

Zasilacz Ci wystarczy w zupełności.

Ja ostatnio puściłem i5-4460 + GTX 970 od Asusa na BeQuiet L8 350W.

I co? Śmiga! Całość brała z gniazdka max. 270 W (sprawdzane watomierzem) przy prime95 + furmark, co przecież trudno zrobić w rzeczywistości.

Jeżeli na takowych natrafisz, to zdecydowanie nie słuchaj “znafców” wpychających do nowoczesnych podzespołów zasilaczy jak do zestawów ze SLI lub starymi kartami. 

Nawet przy mocnym keplerze pokroju GTX 770 będzie on wystarczał.

Dzięki za info:) W takim razie już wiem co kupić, teraz tylko poczekać na fundusze :slight_smile: