Witam kupiłem sobie kartę graficzną, podczas podłączania okazało się że mój zasilacz ma jedynie kabel z 6 pinami a nową karta ma miejsce na 8 pinów, mimo wszystko podłączyłem ten kabel z 6 pinami ale podczas uruchamiania pokazała się napis “please Power Down and Connect the PCIe Power cables for this graphic” przerobiłem więc domowym sposobem 6 pinów na 8 pinów (6+2) ale napis nadal się pokazuje. Moje pytanie, czy jak kupię adapter to powinno działać czy może to jest spowodowane czymś innym? Na zasilaczu widzę że jest napisane ATX 12V 2.2 COMPATIBILE karta jaką kupiłem to https://www.komputronik.pl/product/613121/gigabyte-geforce-gtx-1660-6gb-oc.html
Niepokoi mnie to że woła o PCIe a ja mam na zasilaczu ATX, ale totalnie się nie znam więc w sumie nie wiem czy to jest problem.
Model zasilacza proszę.
Problem rozwiązany, załatwiłem sobie inny zasilacz i wszystko działa.
Jaki? Jakaś Bronze 400w przynajmniej? Nie wiem jaki procek, ale szkoda byłoby trzymać to na używanym złomiaczku lub “Black Power” made in China.
Zasilacz Zalman 600W (ZM600-GSII), niby powinien być używany, ale wygląda jak nowy, a procesor to i7-4790.
powinno być ok, z tego co pamiętam nie ma certyfikatów, ale to nie jest też tania konstrukcja za 50 lub 100 zł Twój set w peaku może lekko 300w przekroczy, czyli 50% jego mocy., czyli musiałbyś dzisiaj wygrać w lotka by go spalić
W takim razie jeśli się spali, to szybko polecę po los na loterię