Karta graficzna Radeon HD2600Pro - duży hałas


(Jonek29) #1

Otóż kupiłem sobie dzisiaj kartę graficzną Gigabyte Radeon HD2600Pro z chłodzeniem pasywnym (na PCI-E x16)- slient pipe. Zamontowałem ją i zainstalowałem sterowniki w Windows Vista. Na początku przestraszyłem się temperatury bo wynosiła 65 *C, więc zamontowałem sobie wiatraczek, to pomogło bo karta ma teraz 40 C. Ale teraz mam inny problem, otóż nigdy nie miałem karty Ati więc nie wiem jaki dźwięk może wydawać, ale moja karta hałasuje, może nie jest to duży hałas, ale wydaje dzwięki coś w rodzaju iskier... Gdy włączę jakąś grę np. Need For Speed Pro Street, to dźwięki są częstsze i mniej więcej 10 razy na sekundę. Nie wiem czym to jest spowodowane, czy to normalne?? A mój drugi problem to że nie działa na niej 3D Mark 2003 i 2006, gdy go odpalam to pokazuje biały ekran i zawiesza się, próbowałem też na XP i to samo.


(suchmen) #2

mam tę kartę już z wiatraczkiem i zauważyłem że tylko podczas grania jak się nagrzeje to trochę głośniej witraczek pracuje-tj. szybciej się kręci co jest normalne aby lepiej schłodzić.Czasami mam też taki dźwięk bardzo szybki i cichy-taki cyk,cyk,cyk jak komp się nagrzeje ale myślę że to może być coś z kurzem w środku albo tak to po prostu działa i już…póki jest niska temperatura to spoko.aha temperatura 65 stopni w stresie to temp. wcale nie taka przerażająco wysoka.Jak miałem starego kompa z gf mx 440 to jak długo grałem to nie można było karty dotknąć bo miała z 70-75 stopni i jakoś przez lata działała ok i nigdy się nie zepsuła.a ta karta? na ogół ma 40-50 stopni czasami kilka więcej.Bardziej martwi mnie to że mostek północny się grzeje strasznie-procek 4 rdzenie intela ma temp. bardzo niską a mostek jak na złość ma non stop 70-80 stopni…nie wiem o co chodzi ale komp działa stabilnie i szybko więc może tak powinno być? a może temperaturę złą podają odczyty? nie wiem…


(Jonek29) #3

A u mnie za to procesor się dosyc grzeje przy normalnej pracy dochodzi do 60 C a przy stresie do 70 C chociaż go nie podkręcałem… A działa ci 3D Mark??


(suchmen) #4

w viście dopiero po instalacji poprawek itp zadziałał ale też na 2 instalacjach świeżych włączał się i nic…

aha 3dmark wykaże Ci mało pkt na tej karcie-prawda jest taka że kartka ati hd 2600 pro jest taka sobie-bo tania ale w miarę nowe tytuły na dosyć normalnych detalach chodzą oki.aha możesz mieć za słaby procesor dla 3d marka najnowszego-z tego co wiem przynajmniej trzeba mieć 2.20 ghz? i najlepiej kilku rdzeniowy więc może to jest przyczyną


(Jonek29) #5

Nom możliwe, mam proca 2,8 ale celerona. Tylko że dzisiaj rano jak jeszcze miałem zintegrowaną grafiką to 3dmark, śmigał ładnie i wszystko ok było.


(Free274) #6

Sciągni taki otóż program: Futuremark_SystemInfo_Hotfix_Feb08_installer i wszystko będzie śmigało :smiley:


(Spectatorx) #7

Do 3dmarka ten fix od producenta albo wystarczy zmiana nazwy pliku z:

C:\WINDOWS\system32\Futuremark\MSC\Direcpll.dll

na Direcpll2.dll

Mi to wystarczyło, smarki po tym śmigają jak należy :slight_smile:


(Jonek29) #8

OK dzieki, pomogło 3DMark chodzi, tylko nadal problem z hałasem.


(Spectatorx) #9

A jak zamontowałeś ten wiatraczek na tym radiatorze? Może jest krzywo zamontowany i łopatki ocierają o radiator?


(Jonek29) #10

Nie, zanim zamontowałem już był hałas. Jest to coś jakby przeskok iskier, takie iskrzenie, którego nie widać, hałas wychodzi z tak zwanego dławika który jest na karcie graficznej. Będę oddawał ją na wymianę…