Karta graficzna RTX 3070TI grzeje się

RTX 3070ti Grainward Phoenix
nie wiem już co robić, karta jest nowa, ma chłodzenie jak smok, waży ponad kilogram. Wcześniej na próbę zamontowałem 3060ti kolegi i było to samo.
Karta przy obciążeniu nagrzewa się do 80 stopni, a jej hotspot to 102 stopnie i to przy otwartej obudowie, przy zamkniętej jest jeszcze gorzej. Co jeszcze może powodować przegrzewanie się karty?

Karta kupiona nowa czy używana?

Może pastę i termopady trzeba wymienić. Tu: THERMAL PAD SIZES ON Gainward – GeForce RTX™ 3070 Phoenix – THERMALPAD.EU masz co i jak.

np. koparka chodząca w tle ?

Karta nowa czy używana?

karta jest nowa, czy zbyt obciążony zasilacz może wpływać na temperatury gpu? mam zasilacz 600w

Jeśli trzyma napięcia i ma poprawny przebieg, to nie. Ta karta ma ok 230W zapotrzebowania. Linia 12V.

Wersja Titanium jest dosyć ciepła i okolice 80 C to normalne temperatury niektórych modeli.

Temperatury można sporo obniżyć, jeśli mamy obudowę z dwiema ściankami metalowymi, z czego ta służąca za pokrywę ma z boku kratki. Wtedy mocuje się do tych kratek ze dwa wiatraki i one potrafią zbić temperatury czasami o ok. 10 stopni.

Niestety obudowy akwaria, mimo stada wiatraków z przodu mają o wiele mniejszą efektywność przy chłodzeniu karty. Otwarta obudowa również niewiele pomaga.

Karta testowana na innej platformie miała nizsze temperatury, max 65 stopni i hotspot 80.
Czy istnieje czynnik który może wpływac na jej temperatury? Plyta glowna lub zasilacz np?
Moje podsespoły:
Zasilacz vero l2 600w
Ryzen 5 2600 + fera 3
Płyta asrock steel legend b450
Dysk m2 adata

Dodam, że wcześniej testowałem rtx 3060ti i też temperatury osiagały 105 stopni na hotspocie, mimo tego że na kompie kolegi hotspot był max 90.
Testy robilem w otwartej obudowie zeby poprawić chłodzenie, w zamkniętej bylo jeszcze gorzej.

A jaka to jest obudowa? Ma z boku kratkę nawiewową, czy te modne barachło z szybą?

Jak masz ustawioną funkcję „Tryb zarządzania energią” w panelu sterowania NVIDIA? Powinieneś mieć ją ustawioną na „Optymalna moc”. Jeśli jest ustawiona na „Preferuj maksymalną wydajność” to karta nawet w spoczynku działa na najwyższych częstotliwościach, co powoduje podwyższoną temperaturę pracy (i zużycie energii).

W komputerze przez ten czas wymienilem zasilacz i płytę główną. Problem jak byl tak jest, ograniczylem temp w msi afterburner i mam blokade na 73 stopnie, przez co karta tyle trzyma. Ale hotspot to dalej okolice 95*C. Przy okazji karta przetestowana na innym kompie, tempertatury 65-68 stopni max.
Na prawde nie wiem juz co robić. Ktoś ma jakis pomysł? Czy sterowniki od poprzedniej karty moga sie ,kłócic, z tymi od nowej?

Ponawiam pytanie, jaka jest obudowa. Może karta jest tak usytuowana, że są problemy z odprowadzaniem gorącego powietrza i napływem chłodnego.