RTX 3070ti Grainward Phoenix
nie wiem już co robić, karta jest nowa, ma chłodzenie jak smok, waży ponad kilogram. Wcześniej na próbę zamontowałem 3060ti kolegi i było to samo.
Karta przy obciążeniu nagrzewa się do 80 stopni, a jej hotspot to 102 stopnie i to przy otwartej obudowie, przy zamkniętej jest jeszcze gorzej. Co jeszcze może powodować przegrzewanie się karty?
Karta kupiona nowa czy używana?
Może pastę i termopady trzeba wymienić. Tu: THERMAL PAD SIZES ON Gainward – GeForce RTX™ 3070 Phoenix – THERMALPAD.EU masz co i jak.
np. koparka chodząca w tle ?
Karta nowa czy używana?
karta jest nowa, czy zbyt obciążony zasilacz może wpływać na temperatury gpu? mam zasilacz 600w
Jeśli trzyma napięcia i ma poprawny przebieg, to nie. Ta karta ma ok 230W zapotrzebowania. Linia 12V.
Wersja Titanium jest dosyć ciepła i okolice 80 C to normalne temperatury niektórych modeli.
Temperatury można sporo obniżyć, jeśli mamy obudowę z dwiema ściankami metalowymi, z czego ta służąca za pokrywę ma z boku kratki. Wtedy mocuje się do tych kratek ze dwa wiatraki i one potrafią zbić temperatury czasami o ok. 10 stopni.
Niestety obudowy akwaria, mimo stada wiatraków z przodu mają o wiele mniejszą efektywność przy chłodzeniu karty. Otwarta obudowa również niewiele pomaga.
Karta testowana na innej platformie miała nizsze temperatury, max 65 stopni i hotspot 80.
Czy istnieje czynnik który może wpływac na jej temperatury? Plyta glowna lub zasilacz np?
Moje podsespoły:
Zasilacz vero l2 600w
Ryzen 5 2600 + fera 3
Płyta asrock steel legend b450
Dysk m2 adata
Dodam, że wcześniej testowałem rtx 3060ti i też temperatury osiagały 105 stopni na hotspocie, mimo tego że na kompie kolegi hotspot był max 90.
Testy robilem w otwartej obudowie zeby poprawić chłodzenie, w zamkniętej bylo jeszcze gorzej.
A jaka to jest obudowa? Ma z boku kratkę nawiewową, czy te modne barachło z szybą?
Jak masz ustawioną funkcję „Tryb zarządzania energią” w panelu sterowania NVIDIA? Powinieneś mieć ją ustawioną na „Optymalna moc”. Jeśli jest ustawiona na „Preferuj maksymalną wydajność” to karta nawet w spoczynku działa na najwyższych częstotliwościach, co powoduje podwyższoną temperaturę pracy (i zużycie energii).
W komputerze przez ten czas wymienilem zasilacz i płytę główną. Problem jak byl tak jest, ograniczylem temp w msi afterburner i mam blokade na 73 stopnie, przez co karta tyle trzyma. Ale hotspot to dalej okolice 95*C. Przy okazji karta przetestowana na innym kompie, tempertatury 65-68 stopni max.
Na prawde nie wiem juz co robić. Ktoś ma jakis pomysł? Czy sterowniki od poprzedniej karty moga sie ,kłócic, z tymi od nowej?
Ponawiam pytanie, jaka jest obudowa. Może karta jest tak usytuowana, że są problemy z odprowadzaniem gorącego powietrza i napływem chłodnego.