siemka
jaka jest lepsza karta grafiki od tej gf gtx 1050 tak bym nieprzepłacił ?
GTX 1050 Ti jest bez sensu bo na 1050 osiągniesz niewiele gorsze wyniki po dobrym OC. Dopiero 1060 6GB ma sens lub Radeon RX 580 8GB. Lada moment pojawią się odświeżone egzemplarze obu, także to będzie dobry moment na zakup. RX 580 już w tej chwili można kupić za ledwie 1000 zł w sklepie.
W niektórych grach RX 580 jest lepszy od 1060, a do tego dostajemy za darmochę najnowszego Assassyna, Strange Brigade i Star Control Origins. Meh…a ledwie na późną wiosnę kupiłem też takiego RX’a, używanego, za niemal 1300 zł…
Oesu…kto to koledze wcisnął? Pentium 4 G4400? Z GTX 1050? I to ma być komputer do gier? Ehh… pójść nieco pójdzie, i to nawet z nowszych tytułów - PUBG, Fortnite, może nawet z dobrze zoptymalizowanych lub mało wymagających tj. Call of Duty czy Forza Horizon 4. Ale potworków tj. nowsze części Assassins Creed, Kingdom Come - nawet bym nie próbował. Nawet Wiedźmin 3 nie osiągnie więcej jak 30 klatek pewnie. Procesor to bardzo duże ograniczenie tutaj.
Procesor trzeba najpierw wymienić na jakiś Core i5-6xxx/i5-7xxx, i wtedy można myśleć o zmianie grafiki. W tej chwili, to nawet GTX 1050 nie rozwinie do końca skrzydeł.
No i zasilacz, to też kompletnie niepewny kawałek puszki. Z tego co rozszyfrowuję, to karta jest jakaś Zotaca 1050, a one na szczęście nie wymagają dodatkowego zasilania.
Jak tak patrzę na cały ten komputer - płyta główna, RAM, SSD - to wpakowali koledze wszystko to, co żaden świadomy kupiec nie weźmie. RAM słaby, SSD słabe, płyta główna to kompletnie najniższa półka. Jeżeli to w miarę świeżo kupiony komputer, to zalecam mocno gonić do sklepu i zwrócić.
Jeżeli nie jest to nietakt, to na ile to cudo wyceniono ;-)?
1928zł a za ile byście mi złożyli mało zarabiam z 2,5tys. bym musiał wydać pod gry ?
Nawet za 2000 zł da się złożyć coś bardziej konkretnego od tego. Przy 2500 zł:
Ryzen 5 2600
Gigabyte B450 DS3H
HyperX 2x4GB 2666MHz
MSI GTX 1050 OC
A-Data SU800 256GB SATA
SilentiumPC 600W Vero L2
SilentiumPC Regnum RG1
Łącznie: 2589 zł
Dysk HDD kupisz z czasem, 256GB powinno wystarczeć na system, podstawowe programy i jakąś gierkę. Osobiście polecam w ogóle nie kupować HDD, dbać o miejsce i nie zaśmiecać, a kupić kolejny SSD (osobiście mam jeden 256GB i drugi 512GB).
Na powyższym kompie pograsz we wszystko co ma świat PCtowy do zaoferowania. W FullHD, ale różnych ustawieniach graficznych (AC Odyssey na 1050 2GB już ledwie trzyma się powyżej 30 klatek). Jednak jest to komp z potencjałem, bo można mu wpakować porządną grafikę, dorzucić w przyszłości RAM i będzie rakieta.
Jeżeli chciałbyś nieco zejść do bliżej 2000 zł, można w ogóle olać SSD i kupić sam HDD (trudno, coś za coś), wybrać gorszą obudowę, i zamienić procesor na Ryzen 3 1300X.
Myślę, że taki zestaw powinien Cię zadowolić.
Dla karty, która daje średnio o 5-10 fps więcej, ma wziąć procesor o niemal dwie półki słabszy, który nawet 1050 Ti może uciąć parę fps? Nie wspominając o wybraniu płyty głównej na starszym chipie…
Srutututu majtki z drutu. Zestaw, do którego nie będzie musiał dokładać przez najbliższe 5 lat bo zagra we wszystko na co najmniej średnich.
Najbliże 5 lat? No nieźle.
1050 i 1050 Ti to są niemal te same karty. Jeżeli 1050 Ti wystarczy na 5 lat, to 1050 na co najmniej 4. Różnica w grach jest rzędu max 10 fps. A po dobrym OC 1050, ta różnica wręcz nie istnieje. Wiem o tym doskonale, bo parę miesięcy miałem swojego Ryzena 5 1600 + 1050 od Asusa po mocnym OC, i wyniki w grach miałem podobne, jakie osiagał w tych grach niby 1050 Ti (Kingdom Come, AC Origins, Forza Horizon 3 - jak choćby).
Jednak różnica między Ryzenem 3 1300X a Ryzenem 5 2600 jest czasem niemal dwukrotna! Ba, już czasem 1300X osiąga w gierkach max 30-40 klatek, gdzie 1600 osiąga ~60.
Zresztą co ja będę się pocił, jak wykresy mówią jasno.
Wiesz tylko skoro ktoś nie ma budżetu, a nie chce koniecznie MAX FPS, czyli nie idzie w używane to za te nawet 3 lata jak kupi używanego Zen 2 przynajmniej 2600 za jakieś 500 zł to Ti zrobi więcej różnicy “bo 4GB”. Wg mnie szkoda nie dopłacić tej małej różnicy między 1050, a Ti i mieć ten zapas VRAM, żeby gier pamięć grafiki nie przystawiała.
Trochę nie rozumiem co chciałęś napisać, ale VRAM w 1050 Ti niewiele da. To jest po prostu słaby układ. Identyczny zestaw jak w RX 580, gdzie ta karta ma 8GB, a i tak prezgrywa czasem z 1060 6GB.
Jeżeli chodzi o przyszłość i właśnie potencjał, to teraz kupując R5 2600 + 1050, w przyszłości wymieni kartę nawet na jakiegoś RTX’a i nie będzie wielkiego hamowania. W przypadku 1300X, już 1050 Ti będzie czasem hamowany. Mi tylko o to chodzi.
Wiem o co chodzi, ale wg mnie zależy jak ma wyglądać przyszłość tego PC. Jak ma być “regularnie” rozbudowywany chociaż 1 rzecz na rok to owszem, jak najbardziej się z Tobą zgodzę.
Zależy też ile tak naprawdę w tej chwili wynosi budżet.
coś w tym jest.
Łatwiej będzie sprzedać na Allegro nawet używaną 1050 jak nie wystarczy od Ryzena 1300, naprawdę zakup najsłabszego procka za 400 zł w sytuacji gdy niewiele mniej daje używane i5 3/4 generacji i są po 200, to mija się celem.