Karta micro SD-nie widzi jej komputer

Jest problem następujący:

Mam 2 nowo zakupione karty micro SD,jedna Kingstona,druga Integral;obie 2GB,zakupione z przeznaczeniem do telefonu Nokia E51 zostały po rozpieczętowaniu umieszczone w telefonach podanej marki.

I pewnie nigdy nie dowiedziałbym się,że jest problem gdyby nie przypadek.

W telefonach wszystko OK,telefony widzą i czytają karty, a podłączony przez USB telefon wszystko pokazuje jak trzeba.

Potrzebowałem aby użyć kart do przeniesienia zdjęć do swojego kompa i zauważyłem,że komputer kolegi nie widzi kart,użyłem czytnika uniwersalnego,następnie spróbowałem w domu na swoim kompie i nadal nic,poszedłem do fotografa na jego czytniku też klapa,w salonie Orange też klapa.To juz nie może być przypadek,aby cztery kompy i czytniki były niesprawne.

Aparat fotograficzny też nie widzi kart.

Jaka może byc przyczyna i co mam zrobić żeby karty były rozpoznawane przez kompa?

Mógłbym pozostać przy opcji,że w telefonie działa i jest OK,ale ale dręczy mnie to i nie jest dobrze bowiem karta powinna być zarówno dla telefonu jak i doraźne ma służyć do aparatu lub jako nośnik danych.

Proszę o poradę znawców i mistrzów.

Pozdrawiam

Pewnie masz włączone szyfrowanie karty pamięci - telefon widzi i obsługuje kartę, ale czytnik już nie. Poszukaj w ustawieniach - sam nie mam Nokii z Symbianem, więc nie wiem gdzie to jest.

Kolego ale w czym mam "pogrzebac;w ustawieniach telefonu?Fakt ze sformatowalem karty z pozycji telefonu ale pzred ta operacja tez karty nie byle czytane przez czytniki nie tylko u mnie ale w wymienionych kilku miejscach z roznych czytnikow.Twoja rada jest warta zastanowienia.Dzieki-podpowiedz co dalej.Pozdrawiam