Karta Micro SD

Witam,

Mam problem kilka dni temu wyskoczył mi na tele komunikat o karcie SD, nie wiem co to był za komunikat ponieważ go zignorowałem i zamknąłem. Wczoraj zauważyłem że brakuje zdjęć na karcie SD.

Tele nie widział karty i domagał się formatu, sprawdziłem karte na pc dalej to samo potrzebny format (karte podbinałem do przejsciówki usb i adaptera SD ps.chodziło o karte mikro sd)

Po formacie na pc niby wszystko ok, włożyłem karte do tele tam też musiałem zrobić format, zdjecia sie zapisywały wszystko było ok.

Dzisiaj chciałem nagrać film i tele znów nie widział karty, wiec podbiałem ja do pc a on znów sie domagał formatu, ta sama sytuacja miała miejsce w tele.

Postanowiłem sprawdzic karte na pc ale wyskakuje mi komunikat że jest chroniona przed zapisem?!! O ile w adaptzerze jest chyba ta możliwość to w przejsciówce usb nie ma i stąd moje zdziwienie

Siadała karta czy da się to jakoś naprawić?

Komunikat to: Nie można sprawdzić dysku ponieważ system windows nie ma dostępu do niego

Karta się grzeje co chyba nie powino mieć miejsa? Aktualnie nie moge jej nawet formatować

Pewnie kupiłeś taniej, tak? Jeśli tak, to nabyłeś podróbę i nic z tym nie zrobisz. Kup droższą, oryginalną kartę np. od Goodram’a, albo SanDiska - bardzo dobre produkty.

Karte mam od około 5lat. Jest to karta Goodram-a

No to możliwe, że “kup nową” najlepsza odpowidzia :slight_smile:
Prawdopodobnie doświadczyłeś… śmierci dysku SSD, zasada działania karty pamięci w telefonie jest podobna do ssd- tzn. masz ograniczona liczbę cykli zapisu, możliwe więc, że je wykorzystałeś.