Karta microSD jaką wybrać do kopi zapasowej plików

Cześć, doradźcie mi w wyborze karty microSD, dostosowanej do moich specyficznych wymagań.

Poszukuję karty na której będę przechowywał kopie zapasowe swoich zdjęć i plików PSD głównie. Znudziło mi się już trzymanie kopi na OneDrive, Google drivach czy innych dyskach sieciowych. Dlatego mój wybór padł na karty microSD które są małe i poręczne.

Zastanawiam się nad modelami

• Kingstona, konkretnie Canvas React i GO

• Adata Premier Pro

• Sandisk Extrime Pro i Ultra

Jak znacie jeszcze jeszcze ciekawsze propozycje to podzielcie się nimi ze mną :slight_smile:

Sandisk odradzam ze względu na dużą awaryjność. Ostatnio sporo widziałem kart i pendrivów tej firmy gubiących dane po długim czasie nieużywania.

Z microSD Może Samsung?

Jeśli to są ważne pliki to radzę kupić zewnętrzny dysk HDD.

Albo wyciągnąć stary nieużywany HDD z szafy i kupic na niego kieszeń = stworzyć dysk zewnętrzny.

1 polubienie

I absolutnie nie nadają się do celów archiwizacji danych. Zrób poprawnie i kup dysk hdd 2.5", będzie mały i zmieści dużo

Dane które chce zarchiwizować to są głównie zdjęcia. Dlatego pomyślałem o karcie SD, z zamiarem nie wydawania majątku na dysk zewnętrzny.

Dysk zewnętrzny 1TB kosztuje tyle co karta microSD o pojemności 256 GB.

1 polubienie

Powiem tak. Karta pamięci to nie najlepsze miejsce (ciężko odzyskać dane w razie utraty). Najlepiej sprawdza się i tak kopia na chmurze (z urządzenia - telefon / laptop).

Dobra cena chmury jest na OneDrive w pakiecie Office 365 (da się kupić w promocji za 100/150 zł). I jest 1 TB na rok (oczywiście poza chmurą masz wszystkie aplikacje biurowe) + dla bezpieczeństwa robić synchronizację chmury od czasu do czasu na dysk zewnętrzny (najlepiej HDD):

• nowy dysk 1 TB to kwota do 200 zł
  • jeśli masz stary i sprawny nośnik, można wsadzić go do obudowy zewnętrznej na dysk i samemu zrobić taki dysk

Można pominąć chmurę, ale ona daje dostęp zawsze i wszędzie do plików.