Cześć,
Karta microsd Samsung model działała w wideorejestratorze i nagle przestała działać. W urządzeniu zrobiłem format i po włączeniu nagrywa tylko 10 sekund obrazu i koniec.
Na Windows sprawdziłem że jest bardzo wolny zapis - prawie 2MB/s a nie jak dotychczas kilkadziesiąt MB/s. Czy to oznaka że karta dokonała żywota czy da się jej przywrócić parametry fabryczne czy może wysyłać na gwarancję?
Odczyt jest szybki ale zapis bardzo zwolnił.
Kość możliwe, że pada. Kopia plików i mowa karta.
W zasadzie już nawet nie mam co kopiować bo zrobiłem format najpierw z wideorejestratora a później jeszcze raz szybki format z poziomu Windows. Jak robiłem pełne formatowanie to anulowałem bo przez 20 minut wykonał może z 1%. No to chyba tylko reklamacja została. Mam tylko nadzieję że nikt nie będzie robić pod górkę że karta była używana w wideorejestratorze. Dla statystyk dodam że pożyła pół roku - albo dokładniej 5 tys. km w aucie - czyli nie za wiele godzin.
Kup następnym razem kartę z serii Endurance dedykowana do rejestratorów
Ty nie musisz się tłumaczyć gdzie była używana. Zdechła i tyle.
Dołącz do oddawanej karty wydruk pomiaru prędkości co by personel sklepu nie motał się.
Dla siebie zrób zdjęcie makro lub inne z bliska karty z obydwu stron abyś miał dowód, że niema uszkodzeń mechanicznych.
Jeśli padną durne pytania odpowiadaj „źle działa sprawdzane w kilku urządzeniach w których dobrze działała” oraz „nie nie wkładam i nie wyjmuje przy włączonym urządzeniu”.
Włączyłem na całą noc pełne formatowanie i karta chyba wróciła do żywych - czy to są już optymalne wyniki?
Teraz zapisz na niej tyle ile się zmieści i sprawdź czy odczyta wszystko.
Zwróć uwagę że zmieniłeś rozmiar przy benchmarku z 16MB na 1GB
Porobiłem testy, zapisałem do pełna, porównałem pliki i wyszła 100% zgodność.
Hindus tak mój pierwszy test robiłem na próbce 16 MB bo z 1GB nieszło doczekać się wyniku tak długo to trwało. Teraz wychodzi że jest już ok - aczkolwiek nie są powtarzalne we wyniki.