Używam karty pamięci Kingston 32 GB na telefonie Huawei Y5 2018. Przechowuję na niej głównie muzykę. Ostatnio usunęłam kilka płyt, jednak po kilku dniach zauważyłam, że wciąż mam je w kolekcji. Usunęłam ponownie, ale wygląda na to, że nie mogę się ich pozbyć. Jak to możliwe i co mogę z tym zrobić? A może po prostu czas kupić nową kartę?
Sprawdź czy synchronizacja może przywraca albumy?
Dziwne by było, że karta sama z siebie umie przywracać informacje gdzie plik był zapisany.
Gdzie mogę to sprawdzić?
W ustawianiach konta google/dysku google synchronizacja?
Wyłącz na kilka dni, usuń znowu albumy i obserwuj.
Możliwe, że karta jest zwyczajnie uwalona. Brak możliwość usunięcia pliku, wracanie po restarcie itp. to częsty objaw uszkodzenia. Sprawdzić w czytniku w komputerze czy jak wykasujesz, wyjmiesz i ponownie podłączysz, to zniknie czy wróci.
A nie masz w telefonie np. aplikacji Spotify / Tidal i w opcjach zaznaczone by ściągać muzykę na dysk z automatu ?
Nie miałam zaznaczonej takiej opcji, a Spotify usunęłam kilka dni temu.
A tą muzykę masz w formie fizycznej czy z serwisów streamingowych >
Pliki MP3, zgrane z płyt
A kolekcję gdzie się wyświetlają ? Bo może to tylko okładki ?
W aplikacji Pulsar. I to nie tylko okładki, normalnie mogę słuchać tych płyt, jakbym w ogóle ich nie usunęła
I na 100% nie masz aby włączonej opcji pobierania utworów z automatu?
W ogóle jak usuwasz treści muzyki - poprzez aplikację czy fizycznie w menadżerze danych ?
Właśnie nie mam. A usuwam przez menadżer danych.
To zróbmy test.
- wyłącz internet (WiFi + dane pakietowe), usuń pliki przez menadżera danych i zrestartuj telefon.
Nie pomogło
Mimo braku internetu w telefonie, pliki muzyczne wracają?
Dokładnie.
Były próby formatu karty?
Nie, a jak to zrobić?
Ustawienia, pamięć, formatuj