Karta pamięci wieksza niż limit podany przed producenta?

Czy jest taka opcja żeby telefon obsługiwał kartę większą niż podał producent ?

Może istnieje taka aplikacja / rom na androida ?

Ograniczenia są raczej formatem a nie pojemnością tzn FAT16 do 2 GB FAT 32 więcej i rodzajem tzn może nie obsługiwać kart typu SDHC

A praktycznie to jak pisze że obsługuje do 2GB to raczej nie obsłuży większej, jak na przykłąd pisze że SDHC 4GB to powinien obsłużyc i 16GB bez problemu. Włóż i zobacz czy będzie ją widział. Na odległość nikt ci tego nie powie. Ja mam w instrukcji od lustrzanki OLYMPUSA napisane że obsługuje karty CF 2GB a mam włożoną 8GB i działa bez problemu.

No właśnie nie mam jak sprawdzić :confused: … mam karte 4gb, obsługuje niby do 16 a chce kupić większą niż mam i myśle że jakby działała to bym kupił 32 zamiast 16

Na słabszych telefonach trzeba się jeszcze liczyć z tym, że wprawdzie tak jak napisał darek0107 jeżeli format jest obsługiwany to i większa karta będzie widoczna, jednak mogą być zauważalne znaczne spadki wydajności. Telefon może po prostu sprzętowo nie obsłużyć takiej ilości danych i będzie się długo włączał a przy korzystaniu z jakichkolwiek danych z karty może się na dłuższą chwilę zamyślić.

Także poszukaj opinii ludzi którzy posiadają twój model telefonu. Ewentualnie popytaj znajomych czy ktoś nie ma aby pożyczyć i sprawdzić :wink: