Przyznam, że ślędzę ostatnio tematy tutaj jakie komponenty wybrać i postanowiłem napisać, bo w kwestii karty graficznej jestem kompletnie zielony, tj. nigdy nie grałem w gry stąd nigdy nie była mi potrzebna.
Zatem, zamierzam zrobić upgrade obecnego komputera i zakupić płytę główną, procesor oraz kartę graficzną.
Aktualnie posiadam:
- Asus Sabertooth 990fx 2.0 zakupiona około 10 lat temu, która nadal trzyma świetną cenę.
- AMD FX 8350
- GeForce GTX 760
Co chciałbym mieć:
-
Płyta główna musi być z TUF najlepiej, ponieważ komputer u mnie chodzi bez przerwy, wyłączany jest kilka razy do roku, czasem restartowany przez update, a tak to chodzi na okrągło, stąd dobra płyta główna jest kluczowa. Nie interesuje mnie też karta muzyczna, bo używam zewnętrznej.
Wpadła mi w oko Gigabyte X570 Aorus Master i stąd pytanie, czy warto ją nabyć. Osobiście nie potrzebuje Wifi na pokładzie, dlatego czy jest to przerost formy nad treścią, czy ta płyta rzeczywiście jest tak super, jak na taką cenę.
-
Procesor, wiadomo Ryzen, 7 czy już lepiej 9 kupić? Czy może warto poczekać i może 11 wyjdzie?
-
Karta, tutaj jak wspominałem kompletnie się nie odnajduje, bo zawsze karty dostawałem od ziomków, jak zmieniali sprzęt. Ciągle czytam o serii RTX i zachwalane 2060, 2070, ale różnice cenowe między niektórymi to kilka stów, zatem warto dopłacać do 2070 lub 2080? (od niedawna gram w ETS2 i czekam na Cyberpunk)
Zasilacz to Crosair VS650 a wiatrak to Noctua NH D14.
Dodatkowe pytanie, czy jeśli zmienię sprzęt, to muszę przeinstalowywać Winde? Ostatni raz instalowałem Windowsa grubo ponad 6 lat temu i śmiga aż miło, a ze względu na ogrom skomplikowania programów, kompilatorów, środowisk i innych ■■■■■ól, reinstalacja zajmie mi grubo tydzień.
Zasadniczo nie mam ograniczeń co do budżetu, ale przepłacać nie lubię za coś, co ma RGB ledy, albo inny owoc.