Witajcie. Od około 2 lat mam laptopa Toshibę Satellite L650-1D6 (Windows 7 Home Premium x64). Od samego początku mam problem z wi-fi. Problem zdarza się tak około raz w tygodniu (losowo, może być nawet 3 razy). Problem wygląda tak:
1 sytuacja: Włączam laptopa, loguję się na konto, czekam aż połączy się z routerem. Ikonka wi-fi ma takie kreseczki od góry do dołu i żółty znak z wykrzyknikiem i pisze “Brak dostępu do internetu/sieci” do sieci bardzo rzadko, do internetu częściej. Żeby to naprawić muszę robić cuda cudeńka. Czyli, włączam diagnostykę, wyłączam wi-fi, rozłączam się z routerem, podłączam do innej sieci. Szok! Nie raz zajmuje mi to 30min i nadal nie mogę, w takim wypadku wyłączam komputer i włączam ponownie (czasem pomaga). Internetu oczywiście nie ma.
2 sytuacja: Również bardzo denerwująca. Załóżmy że piszę na GG i zamknę na chwilę laptopa żeby np pójść coś zjeść. Gdy otworzę go i zaloguje się na konto wyskakuje “Brak dostępu do internetu” kreseczki wifi z żółtym znakiem z wykrzyknikiem. Po otworzeniu laptopa tak się działo załóżmy 50 razy źle (czyli brak dostępu do internetu), 5 razy dobrze.
Router mam chyba dobry bo gdy łączę się smartfonem z routerem jeszcze ani razu nie miałem żadnego problemu. Mój router to NetiaSpot. Wcześniej miałem http://static.frazpc.pl/board/2011/01/1 … 080343.jpg takie coś i to samo się działo ale myślałem że to wina routera. Jeszcze jest takie coś że jak jestem połączony to odłącza się i wariuje, połącza, rozłącza… Albo sieć wi-fi oddalona o ileś tam metrów ma siłę maxymalną a jutro ma jedną kreskę albo w ogóle tej sieci nie ma. Sterowniki jakieś instalowałem ale nie wiem czy one się dobrze zainstalowałem. Instalowałem ze strony HP bo innej nie znalazłem. Jeżeli ktoś zna jakieś dobre sterowniki do tej karty prosiłbym. Proszę o pomoc.
Sterowniki - otwórz klapkę z modułem WiFi i przeczytaj na jakim chipsecie jest - pobierz najnowsze sterowniki ze strony producenta,
Styki na karcie sieciowej - przeczyść,
Widnows - jeśli 1 i 2 nie pomogą postaw na nowo winde aby wyeliminować problem software,
Jeśli 1,2,3 nie pomogły to może jednak router - ze zdjęcia widać, że nie masz włączonego szyfrowania - włącz WPA/WPA2 i ustaw hasło, SSID ustaw lepiej bez znaków specjalnych i jednym ciągiem - to nie powinno mieć znaczenia ale nieraz ma.
Ehh laptopa nie będę rozkręcał bo nie chcę nic popsuć i po prostu nie umiem się za to zabrać. Windowsa również nie będę przeinstalowywał. Spróbuję sterowników poszukać. Screeny nie są moje, sieć wi-fi jest zabezpieczona WPA2-PSK i jej nazwa to: NETIASPOT-537B00. Dzięki za odpowiedź.
Screeny wystawia się swoje a ten przyklejony przez Ciebie nie przedstawia faktycznego stanu bo jest inna nazwa i sieć jest niezabezpieczona więc chłopie ogarnij się. Podaj dokładny model chipu WiFi to znajdę Ci sterowniki - choć jak poszukasz to znajdziesz na stronie producenta http://www.broadcom.com
Chłopy, po co zaraz rozkręcać laptopa, czy ściągać jakieś klapki, jak wszystko system może nam powiedzieć. @woYtas chcesz wiedzieć jak jest chip, wystarczy użyć odpowiedniego polecenia netsh wlan.
Widzisz @Marcin_xD nie masz bladego pojęcia o komputerach - oddaj go do serwisu bo nie dogadasz się z nikim tutaj - chcesz naprawić sprzęt ale jak będzie potrzeba to nie sprawdzisz jaką masz kartę WiFi i nie przeinstalujesz Windowsa.
@robal - netsh wlan pokaże mi zainstalowane sterowniki ale nie fizyczny rodzaj chipu WiFi - a odkręcenie klapki to 60sekund - więc to żaden problem.
Tak czy inaczej koleka @Marcin_xD szuka złotego środka, którego w takich sytuacjach nie ma i trzeba troszkę pokombinować i popróbować - niestety taki urok komputerów.
roobal żadne z podanych twoich poleceń nie działa w cmd.exe. Właśnie nie wiem dlaczego kiedyś działało mi ipconfig /all a teraz nie idzie. Pisze tak: Nazwa ‘ipconfig /all’ nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.
Wyjście do internetu jest, z tego co widzę masz dodatkową, zbyteczną trasę domyślną, usuń ją poniższym poleceniem (również jako administrator).
route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 25.0.0.1
Daj znać czy coś się poprawiło. Domyślam się, że łączysz się z siecią NETIASPOT-537B00 i zarazem udostępniasz sieć FON_NETIA_FREE_INTERNET, o czym może nawet nie wiesz, dlatego poczytaj sobie czym jest sieć FON i czy chcesz z niej korzystać.
Tak wiem że udostępniam taki hotspot. Ale to chyba nie przeszkadza? Bo jak tak to mogę wyłączyć bo nie potrzebne mi :>. Usunąłem tą trasę. Zobaczymy. Dzięki za pomoc.
– Dodane 30.11.2012 (Pt) 17:31 –
Tak wiem że udostępniam taki hotspot. Ale to chyba nie przeszkadza? Bo jak tak to mogę wyłączyć bo nie potrzebne mi :>. Usunąłem tą trasę. Zobaczymy. Dzięki za pomoc.
– Dodane 30.11.2012 (Pt) 17:33 –
Super. Zamknąłem laptopa otworzyłem i błyskawicznie się połączyło bez tych ikonek znaków żółtych :). Dzięki za pomoc.