Karta sieciowa, możliwosc włączenia WI-FI bez klawisza "fn"?


(Oxemen) #1

Witam, ostatnio zalałem laptopa - Fujitsu Siemens Amilo Li 1705 w skutek tego nie działały mi niektóre klawisze w tym "fn" problem w tym, że laptop nie ma zewnętrznego włączania Wi-fi tylko za pomocą fn+f2, czy jest jakas mozliwosc właczenia karty sieciowej bez kupna nowej klawiatury do laptopa ?? Z góry dziękuje za wszystkie rady i czas poswiecony na pomoc mi.

 

Pozdrawiam


(Dimatheus) #2

Oxemen , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(fiesta) #3

A próbowałeś demontować i czyścić klawiaturę. Nie wiem jak w tym modelu jest konkretnie zbudowana, ale w większości przypadków jest możliwe.


(Oxemen) #4

Tak próbowałem, wszystkie możliwosci.


(bachus) #5

http://www.autohotkey.com/ - z tym coś pokombinuj. Pierwszy z brzegu skrypt (trzeba go uprościć): http://www.autohotkey.com/board/topic/17220-enabledisable-a-network-connection/

p.s. klawiatura kosztuje do tego modelu 50zł, więc nie aż taka tragedia.


(Oxemen) #6

Tak, wiem. Ale gdy odbierałem go z naprawy gosc dał mi dwie opcje kupić klawiaturę oryginalna (_ lecz tutaj nie dawał 100% szans _, że karta sieciowa sie włączy po tak mocnym zalaniu)  lub klawiatura usb+TP-LINK. Wybrałem drugą, opcje lecz TP-LINKA jeszcze nie kupiłem może, uda sie włączyc karte sieciowa.

 

 

http://www.autohotkey.com/ - z tym coś pokombinuj. Pierwszy z brzegu skrypt (trzeba go uprościć): http://www.autohotke…ork-connection/” - Nie za bardzo rozumiem, mozesz rozwinac mysl ?


(Dimatheus) #7

Hej,

Rozumiem, że w obecnej chwili karta sieciowa jest wyłączona, ale czy jest widoczna w menedżerze urządzeń?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Oxemen) #8

Tak, jest wyłaczona dioda się nie swieci, to chyba w menadżerze także.


(Dimatheus) #9

Hej,

Ale ja nie pytałem, czy chyba jest widoczna w menadżerze. Tylko czy jest widoczna. A to różnica, prawda? Sprawdź!

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Oxemen) #10

Witam ponownie, tak jest różnica, przepraszam. Karta jest widoczna, a także włączona w menadżerze zadań.

 

Pozdrawiam


(Dimatheus) #11

Hej,

W w aplecie Połączenia sieciowe (dla Windows XP) bądź Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe (Windows Vista i nowsze) karta jest widoczna. Da się na niej kliknąć i wybrać menu? Co w nim widać?

Czy nie używasz przypadkiem jakiegoś programu do zarządzania połączeniami WiFi?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Oxemen) #12

Witam, można kliknąc i wybrać menu widać na nim :

 

 

Nie, nie używam programu do zarządzeniami połączeń WiFi.


(Dimatheus) #13

Hej,

Wyłącz zatem kartę, włącz ponownie i sprawdź, czy widoczne są jakieś dostępne połączenia WiFi.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Oxemen) #14

Zrobiłem to co pisałes - brak dostępnych sieci ;/


(Montarowiec) #15

a przed zalaniem wifi było włączone?


(Dimatheus) #16

Hej,

Sprawdź w przystawce usług - services.msc - czy usługa Autokonfiguracja sieci WLAN jest włączona i ustawiona na autouruchamianie.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Oxemen) #17

Nie, nie miałem bladego pojęcia, że w tym laptopie w ogóle jest WiFi dopiero dowiedziałem się, gdy dałem go do naprawy…

 

@Dimatheus, usługa była wyłączona więc ją włączyłem, także ustawiłem na ‘automatyczny’.

Dioda dalej się nie swieci.

 

Lecz gdy próbowałem uruchomić ją ponownie wyskoczył komunikat nie o błedzie, nie zdazyłem go przeczytac. A w opisie widnieje taki napis " Ta usługa wykonuje uwierzytelnianie metodą IEEE 802.1X w interfejsach Ethernet.

 

Pozdrawiam


(Dimatheus) #18

Hej,


(Oxemen) #19

Ona w ogóle jest nie włączona więc jak może wyszukać sieć ?? w BIOS’ie nie ma takiej możliwosci już tego próbowałem.

 

Pozdrawiam


(Dimatheus) #20

Hej,

No nie powiedziałbym, że jest wyłączona. Aplet połączenia sieciowe widzi kartę jako włączoną - to samo w menadżerze urządzeń. Aczkolwiek wyłączenie na klawiaturze w jakiś sposób blokuje możliwość połączenia. Próbowałeś odinstalować oprogramowanie do klawiszu multimedialnych w laptopie? Ewentualnie próbowałeś uruchomić komputer w trybie awaryjnym - w nim system widzi kartę WiFi jako włączoną?

Pozdrawiam,

Dimatheus