Obecnie mam w laptopie Realtek 8821CE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC.
Czy jest coś lepszego do 50zł (może być używane) ? Ta obecna płata figle i czasami się rozłącza sieć.
EDIT
Nie musi mieć Bluetooth, nie korzystam.
Obecnie mam w laptopie Realtek 8821CE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC.
Czy jest coś lepszego do 50zł (może być używane) ? Ta obecna płata figle i czasami się rozłącza sieć.
EDIT
Nie musi mieć Bluetooth, nie korzystam.
1/ co oznacza, że płata figle?
2/ musisz uważać, bo laptopy lubią mieć vendor lock-in (uzależnienie od producenta) i nawet jak fizycznie będzie pasować, to niekoniecznie musi działać… podaj chociaż model laptopa.
Lenovo 320-15
Płata figle - rozłącza się, czasami nie pokazuje sieci 5GHz
Może UPC? Sprawdzałeś, czy któraś antena nie wypięła się z pinu?
Nie wypieła się, wszystko ok. Sieć też dobra bo na innym sprzęcie działa.
Zadam pytanie jeszcze raz - czy to UPC?
I korzystasz z urządzenia ConnectBox jako routera?
Czyli Horizon. Jeśli pamiętam, to z obsługą pasma 5 GHz w tym konkretnym modelu nie występowały jakieś problemy po aktualizacji.
@Dimatheus Ale ja mam problemy jeszcze przed aktualizacją majową, a że inne urządzenia problemu nie mają to stawiam na wadliwą kartę sieciową w laptopie więc chce ją wymienić.
Generalnie zauważyłem, że karty WiFi Realtek’a w wielu konfiguracjach są problematyczne. W HP’ku biznesowym żony tak miałem, że połączenia z Connect Box’em z UPC (w trybie routera), jak i z routerem Asus, powodowały transfery w sieci na poziomie 2Mb/s. Po rozebraniu laptopa zdziwiłem się, że karta ma tylko jedno złącze antenowe (jest tylko main zamiast main i aux), przez co w laptopie mamy tylko jedną antenkę. Ostatecznie wrzuciłem do lapka kartę nano USB i jest ok.
Aktualizacją majową czego?
Aktualizacji majowej routero-modemo-dekodera, która ma być.
Jeśli chodzi o meritum sprawy, to może być ciężko z kartą nową. Chyba bardziej trzeba patrzeć na używane. Choć w sumie nówki też się trafiają.
Tak, ale która z nich jest sensowna ?
Generalnie w moim nowym lapku mam Atherosa z AC, ale teraz nie jestem w stanie powiedzieć, jaki dokładnie model. I to takie karty będą przeważały - oparte właśnie na układach Atherosa. Jeśli chodzi o polecany model, to ciężko będzie coś stwierdzić, bo to w większości egzemplarze wyciągnięte z laptopów - trzeba by mieć takiego lapka, by coś więcej o stabilności połączenia powiedzieć.
Na allegro i olx tylko jeden model… Atheros QCNFA344A.
Ten Atheros ma PCIe 2.1 a Realtek (obecny) PCIe 1.1 czy to nie problem dla laptopa ?
EDIT
Co ciekawe specyfikacja karty Realtek 8821CE wskazuje na na brak 5GHz a znajduje na Windowsie 10 bez problemu te sieci (szybkość też większa).
Pokręcony Realtek.
Tak teraz myślę… może samą antenę wifi wystarczy wymienić ?