@bachus Co to jest UPC ? UPC… internet mam z UPC.
I korzystasz z urządzenia ConnectBox jako routera?
Czyli Horizon. Jeśli pamiętam, to z obsługą pasma 5 GHz w tym konkretnym modelu nie występowały jakieś problemy po aktualizacji.
@Dimatheus Ale ja mam problemy jeszcze przed aktualizacją majową, a że inne urządzenia problemu nie mają to stawiam na wadliwą kartę sieciową w laptopie więc chce ją wymienić.
Generalnie zauważyłem, że karty WiFi Realtek’a w wielu konfiguracjach są problematyczne. W HP’ku biznesowym żony tak miałem, że połączenia z Connect Box’em z UPC (w trybie routera), jak i z routerem Asus, powodowały transfery w sieci na poziomie 2Mb/s. Po rozebraniu laptopa zdziwiłem się, że karta ma tylko jedno złącze antenowe (jest tylko main zamiast main i aux), przez co w laptopie mamy tylko jedną antenkę. Ostatecznie wrzuciłem do lapka kartę nano USB i jest ok.
Aktualizacją majową czego?
Aktualizacji majowej routero-modemo-dekodera, która ma być.
Jeśli chodzi o meritum sprawy, to może być ciężko z kartą nową. Chyba bardziej trzeba patrzeć na używane. Choć w sumie nówki też się trafiają.
Tak, ale która z nich jest sensowna ?
Generalnie w moim nowym lapku mam Atherosa z AC, ale teraz nie jestem w stanie powiedzieć, jaki dokładnie model. I to takie karty będą przeważały - oparte właśnie na układach Atherosa. Jeśli chodzi o polecany model, to ciężko będzie coś stwierdzić, bo to w większości egzemplarze wyciągnięte z laptopów - trzeba by mieć takiego lapka, by coś więcej o stabilności połączenia powiedzieć.
Na allegro i olx tylko jeden model… Atheros QCNFA344A.
Ten Atheros ma PCIe 2.1 a Realtek (obecny) PCIe 1.1 czy to nie problem dla laptopa ?
EDIT
Co ciekawe specyfikacja karty Realtek 8821CE wskazuje na na brak 5GHz a znajduje na Windowsie 10 bez problemu te sieci (szybkość też większa).
Pokręcony Realtek.
Tak teraz myślę… może samą antenę wifi wystarczy wymienić ?
Niby porty PCI są wstecznie kompatybilne, ale w przypadku karty z PCIe 2.1 w porcie PCIe 1.1 może być różnie, niestety.
Możliwe.
No to trzeba będzie laptopa rozkręcić, a matrycę rozłożyć na części pierwsze.
Starą antenę zostawię, jest trochę luzu aby włożyć inną antenę. Już nie musi być ta sama.
Tylko tutaj znów problem… mały wybór i brak opinii.
Chyba zostaje mi jedynie karta wifi zewnętrzna na USB. Może znajdzie się coś z dobrą anteną do 100zł ?
Bo rzadko się zdarza, że wymienia się w laptopie taki element.
Ale nie rozmawiamy o urządzeniach nano, tylko o większych antenkach?
Zewnętrzna mam tu na myśli takie na USB. Mniejsze, większe… jeden piernik. Dobrze by było, gdyby opcjonalnie można było podpiąć antenę zewnętrzną (ale to nie jest obowiązkowe).
EDIT
Szybkość neta to ~150Mbps download i upload ~15Mbps. No i najlepiej aby było 5GHz bo 2.4 jest u mnie dosyć zajechane w bloku.
Na przykład taki Edimax - choć widzę, że są zastrzeżenia co do wykonania sprzętu i sporej awaryjności.
Ewentualnie coś z TP-Linka:
Dzięki.
Temat można zamknąć. Wyczerpany wątek.