Karta sieciowa nie działa na PCI-e x16

Hej! Mam nowy problem z komputerem (mam nadzieję, że ostatni :wink: ).

Mam płytę główną ASUS Maximus IV Extreme P67.

Sloty PCI-e mam takie (w kolejności od góry) x16,x1,x16,x16,x16,x4.

Grafika jest na x16 i siedzi w górnym slocie. Zasłania x1 i x16. mam więc wolne 2 x16 i jedno x4. Do x4 jest podłączona karta muzyczna (na x1) i chodzi. Karta sieciowa musi być więc podłączona do x16 choć jest też na x1.

Ta karta sieciowa nie działa. Tzn. system jej nie widzi. Gdy podłączę ją do x4, gdzie jest muzyczna, działa, ale wtedy muzyczna nie działa (na obu x16). Do slotów x16 powinny pasować części na x1. Co zrobić żeby działały? Powiem jeszcze, że mam 2 dodatkowe zasilania do PCI. Do górnego (nad grafiką) jest podłączone, ale do dolnego nie mogę podłączyć, bo zasłania je zasilacz (obudowa Coolermaster HAF 922). Wyjąłem zasilacz i włożyłem tam wtyczkę, ale to nic nie dało, więc to chyba nie to. Nie mam jak sprawdźić, czy grafika chodzi na tych 2 x16, bo kable nie sięgają.

Borys123 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Spróbuj przepiąć kartę graficzną na 4 slot (x16,x1,x16,|>x16<|,x16,x4) wtedy odsłoni ci x1

no troche ciezko mi to zrobic :frowning: