Karta sieciowa nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP


(Bartek12326789) #1

Witam od kilku dni posiadam pewien problem-brak internetu ... 

Nie wiem czy dany problem jest z moim komputerem czy wina dostawcy.Wbudowane rozwiązywanie problemów w Windows  7 (64 bity ) nie pomaga-Karta sieciowa nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP.Komendy typu:

ipconfig /release

ipconfig /renew

ipconfig /flushdns

też nie pomagają jakieś pomysły?Załączam report z ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows



   Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : DELL-Komputer

   Sufiks podstawowej domeny DNS . . :

   Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy

   Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

   Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie



Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:



   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : D0-67-E5-11-D6-44

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::50a0:cd06:104:28f4%15(Preferowane)



   Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.40.244(Preferowane)

   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0

   Brama domyślna. . . . . . . . . . :

   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 214984677

   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1F-81-CC-A6-D0-67-E5-11-D6-44



   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1

                                       fec0:0:0:ffff::2%1

                                       fec0:0:0:ffff::3%1

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony



Karta tunelowa isatap.{B7123243-5BB4-403E-ADC6-ADFA6F5FACEA}:



   Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

 


(bachus) #2

A co jest po drugiej stronie kabla? Jakie urządzenie?


(Bartek12326789) #3

Zasilacz -mam internet radiowy. Po podłączeniu routera dalej to samo :C


(bachus) #4

No to najpierw się musisz upewnić, czy to nie awaria Twojego komputera/kabla.


(Bartek12326789) #5

Kabel na pewno jest dobry bo mam nawet na zmianę a co do komputera też nie mam zastrzeżeń bo wszystko pięknie działało -na razie muszę udostępniać internet przez usb …


(thommy181) #6

To urządzenie to zapewne nie zasilacz tylko jakiś modem połączony z anteną odbierającą sygnał. Proszę spróbować wykonać poniższe kroki zakładając, że awaria nie leży po stronie dostawcy usługi.

  • w konfiguracji IP wyłączyć protokół IPv6

  • w narzędziach administracyjnych jest taki moduł jak usługi. Tam należy sprawdzić czy usługa klienta DHCP i klienta DNS jest włączona

  • w wierszu polecenia wykonać następujące operacje

a) netsh int ip reset (tu komputer będzie informował o konieczności restartu, ale ignorujemy to)

b) netsh winsock reset i dopiero teraz wykonujemy ponowne uruchomienie systemu

  • po ponownym uruchomieniu w ustawieniach połączenia sieciowego będzie konieczność wprowadzenia od nowa ustawień IP i DNS - ustawiamy automatycznie IP jak i DNS.

Jeśli te kroki nie pomagają w przywróceniu połączenia z internetem należy sprawdzić czy karta sieciowa jest poprawnie zainstalowana w systemie, ma sterownik dostarczony przez producenta oraz czy nie ma w systemie konfliktów. Jeśli tutaj nie ma problemu należy usunąć wirusy z systemu.


(Bartek12326789) #7

Wyłączyłem protokół IPv6 ,sprawdziłem moduły,wykonałem wszystkie podpunkty i dalej nic …

Załączam kilka screenów (nawet z podstawowych komend).

System skanowałem moim niezawodnym Eset’em(system stoi dopiero z miesiąc) i nic nie znalazł-sterowniki najnowsze i poprawniej działające (Driver booster).Sieć pozostaje niezidentyfikowana i ciągle “brak dostępu do internetu”.

O dziwo po podłączeniu routera sieć jest domową dane odbiera jak i wysyła ale nie ma internetu ani na komputerze ani na WiFi 

https://zapodaj.net/91c85c768ffcf.jpg.html

https://zapodaj.net/c2216112cc602.jpg.html

https://zapodaj.net/68f5223976049.jpg.html

https://zapodaj.net/5050da18b5a93.jpg.html

A takie coś mi router pokazuje 

https://zapodaj.net/0beb5b7409543.jpg.html

I facet instalujący internet powiedział że to jest zasilacz (raz był wymieniany )


(Longhorn2009) #8

Zgłoś problem dostawcy internetu. Wątpię aby w tej sytuacji, gdy komputer nie pobiera adresów sieciowych była to jego wina. Rozdzielaniem adresów zajmuje się AP umieszczony najpewniej na strychu czy przy antenie (w radiówkach nie ma modemów). 


(thommy181) #9

Problem na 99,9% leży po stronie dostawcy internetu. Należy u niego zgłosić problem.


(Bartek12326789) #10

Zgłosiłem- jakiś informatyk przyjedzie i jak to sam ujął “pogrzebie” niby ma jakieś ip wpisać czy coś bo jakieś serwery się zmieniły (nie jestem w temacie )

 


#11

Miałem ostatnio ten sam problem z moim starym, umierajacym routerem. Po prostu wziął się i nie chciał przez DHCP przydzielać adresów. Rozwiązaniem było ustawienie na komputerach IPków na stałe (oczywiście z puli którą normalnie przydzielał router).


(Bartek12326789) #12

Przyjechał  specjalista od internetu i musiałem  tylko i wyłącznie  utworzyć  nowe połączenie  radiowe i zalogować się  do bazy głównej  loginem i hasłem  -i mam takie pytanie  da się  to jakoś  odczytać  z plików  gdzieś?  Bo kartkę  z tym zgubiłem  i inforamtyk musiał  sam wpisywać