Hej,
mam problem z kartą sieciową. Posiadam płytę asusa B75M-A z uszkodzoną kartą sieciową [ nie łączą dwa przejścia między pinem 1-2 oraz 3-6 choć czasem karta łączy, ale prędkość łącza to tylko 10mb/s] i z tego powodu kupiłem nową kartę sieciową na PCI Tp-link TG3469. Po wgraniu sterowników karta sieciowa działa, prędkość pobierania danych to 110mb/s natomiast prędkość wysyłki to 0,01mb/s. Problem polega na tym, że internet pozwala na wysyłkę danych z prędkością 10mb/s, co udawało się uzyskać na tej uszkodzonej wbudowanej karcie lub na innym komputerze.
Prędkość testowana na speedtestach dostępnych w necie + wysyłkę sprawdzałem do serwisu chomikuj i tam też prędkość wysyłki to 0 lub czasem wyśle jakieś dane
Uszkodzony na pewno nie jest router ani kabel.
Ma ktoś z was pomysł, co może być problem? Czy wina leży po stronie płyty głównej, w której może być coś więcej uszkodzone?
System został świeżo postawiony pod tą płytę główną i zostały wgrane wszystkie sterowniki, ale to nic nie pomaga
Zaraz spróbuję wyłączyć kartę zintegrowaną. Za bardzo nie mam teraz gdzie sprawdzić tej nowej karty, ale spróbuje jutro w pracy to zrobić.
PS: Wyłączenie karty zintegrowanej w biosie nic nie dało. Jutro sprawdzę kartę TP linka w innym kompie
Właśnie testowałem tą kartę sieciową na innym komputerze i prędkość wysyłania jest poprawna zgodna z przepustowością łącza. Czyli wychodzi, że uszkodzony jest slot pci na karcie czy może być to coś innego?
PS. Kabel odpada, bo na poprzedniej płycie wszystko działało, na innym komputerze też ten kabel działa poprawnie a dodatkowo wszystko sprawdzałem na dwóch kablach i jest tak samo
Problem chyba rozwiazany. Najpierw testowalem karte na dwoch gniazdach pcie x1 i caly czas nie bylo wysylania, pozniej wyjalem GPU i podpialem ja pod pcie x16 i karta dzialala na tym slocie tak jak powinna.
Po tym zresetowalem stok TCP/IP i karta zaczela dzialac poprawnie na pcie x1.
Wielkie dzieki za pomoc, szczegolnie dla bachusa, ktorego rady pomogly mi si z tym uporac
dzieki