Karta sieciowa - potrzebna?

Natknąłem się na informacje, że nie ma potrzeby kupowania karty sieciowej, tzn. że jest ona na płycie i wystarczy zainstalować czy coś w tym stylu. Czy to prawda? Albo może ja coś pomyliłem i może ktoś mi wytłumaczy?

Zależy od płyty… teraz przeważnie są już zintegrowane z płytą główną… więc jesli masz na płycie to nie musisz kupować, a jak nie masz to musisz… ja np. mam zintegrowaną, ale kożystam z innej:P

zależy jaką ma się płytę główną… praktycznie we wszystkich nowszych są już karty sieciowe :wink:

Zależy jakiego masz neta i jaką “wtyczkę”. Ja np. jak miałem radiowego bezpośrednio to musiałem mieć kartę sieciową na PCI ale teraz jak mam Router to się łącze przez zwykłą ethernetową w płycie

Torres odwróć obudowę i zobacz na na tylnej ścianie, ze złączami, czy masz gniazdo RJ-45 do podłączenia kabla sieciowego :slight_smile:

Ja kupuję płytę główną EVGA nForce 650i Ultra. Będę musiał kupować kartę sieciową czy nie?

I jak nie, to jak Internet będzie chodził? Tzn. na jakiej zasadzie?

EVGA nForce 650i Ultra posiada kartę sieciową to nie potrzeba brać karty sieciowej.

Torres nie chce mi sie teraz szukać specyfikacji tej płyty. większość obecnie produkowanych płyt ma zintegrowane karty sieciowe. Po zakupie sprawdź czy płyta ma zintegrowaną kartę sieciową, jak nie będzie miała, to po prostu kup kartę sieciową jako kartę PCI.

EVGA ma zinegrowaną kartę. Podpinasz wtyczkę, odpoiwiednio konfigurujesz o jedziesz… 8)

A gdzie jest powiedziane że musisz kupić ??

Piszecie tak jak by był to element niezbędny do prawidłowej pracy komputera :?

Jeżeli masz neo i łączysz sie przez USB to karta sieciowa ci nie potrzeba

(no chyba że będziesz chciał podłączyć 2 kompy ze sobą lub w przyszłości będziesz miał neta podpiętego przez sieciówkę)

Nie tylko do łączenia kompów służy karta sieciowa bo może służyć do łączenia się z internetem sam tak mam podłączoną radiówkę.

Dlatego napisałem

Ja odpowiadam tylko na pytanie

NIE

ale bardzo przydatna :slight_smile:

Jak pisałem to tego co dopisałeś nie było.