Karta sieciowa USB dla Kali Linuxa

Cześć

Poszukuję karty sieciowej na USB, która byłaby w pełni kompatybilna z Kali Linuxem i umożliwiałaby korzystania z trybu monitor (nasłuchiwanie sieci). Nim zostanę odesłany do popularnej wyszukiwarki internetowej, chciałbym uprzedzić, że już z niej skorzystałem i wiedziony informacjami, które tam zdobyłem zakupiłem kartę TP Link TL-WN722N. Karta ta cieszy się bardzo dobrymi opiniami i jej chipset od Atherosa miał współpracować z Linuxem bez potrzeby instalacji jakichkolwiek sterowników.
Niestety, po otrzymaniu i podłączeniu karty okazało się, że ta nie działa. Bo analizie, zauważyłem, że karta ma zainstalowany chipset od Realteka, zamiast od Atherosa, podobno producent na późniejszym etapie produkcji kart zmienił dostawcę podzespołów, na takie, których nijak nie da się przełączyć w tryb monitor (a przynajmniej mnie nie udało się znaleźć działającego rozwiązania w sieci). Prosiłbym zatem o podawanie tych modeli, co do których macie pewność, że działają i o informację o ewentualnych pułapkach związanych z podmianą podzespołów w tym samym modelu urządzenia, które mogą skutecznie uczynić zakup takiej karty sieciowej bezsensownym.
Nie mam jakiejś konkretnej kwoty, którą mogę wydać, ale że ta karta ma służyć mi głównie do zabawy z Kalim, wolę wydać jak najmniej.

Kartę sieciową wifi najlepiej sprawdzić na wikidevi.com
Są tam podane wersje sprzętowe kart i kompatybilność z Linux.
Na pentestach YT najczęściej widać karty z
Atherosem 9271
Atheros AR9271

Realtek 8187L
Ralink RT3070
Ralink RT3572
//brak monitor mode dla nich

https://wikidevi.com/wiki/Special:Ask?title=Special%3AAsk&q=[[Chip1+model::AR9271]]&po=%3FInterface %3FForm+factor=FF %3FInterface+connector+type=USB+conn. %3FFCC+ID %3FManuf %3FManuf+product+model=Manuf.+mdl %3FVendor+ID %3FDevice+ID %3FChip1+model %3FSupported+802dot11+protocols=PHY+modes %3FMIMO+config %3FOUI %3FEstimated+year+of+release=Est.+year&eq=yes&p[format]=broadtable&order[0]=ASC&sort_num=&order_num=ASC&p[limit]=500&p[offset]=&p[link]=all&p[sort]=&p[headers]=show&p[mainlabel]=&p[intro]=&p[outro]=&p[searchlabel]=…+further+results&p[default]=&p[class]=sortable+wikitable+smwtable

Sądząc po kompetencji polskich sklepów internetowych, które często ignorują, że chce się konkretną wersję sprzętową urządzenia to lepiej iść do sklepu lokalnego z lapkiem i Kali Linux i na miejscu sprawdzić.

https://docs.kali.org/installation/troubleshooting-wireless-driver-issues