Witam !
Stanąłem przed pewnym problemem… Otóż, dziś przyglądając się mojemu laptopowi Toshiba Satellite S2400-103 ( konkretnie spodowi ) doszedłem do wniosku, iż pod jedną zaślepką jest puste miejsce na kartę.
Po wczytaniu w instrukcję obsługi okazało się, iż jest to miejsce na kartę WiFi mini PCI. Uradowało mnie to ogromnie, z racji tego iż dotychczas korzystałem z anteny pod USB.
Od razu zacząłem szperać na allegro za nową kartą, a przy okazji instrukcji w jaki sposób taką kartę zamontować. I tutaj zaczęly się schody ;c
Jeśli dobrze rozumiem, w laptopie powinienem mieć dwa kabelki (biały oraz czarny), które podpinam do karty sieciowej. Niestety takowych nie potrafię zlokalizować ;c
Moje pytanie jest następujące: Czy kable są niezbędne do działania karty (obstawiam że to coś w stylu anteny) ? Może mój laptop jest jeszcze bardziej średniowiecznym sprzętem, który nie obsługuje nowszych kart ?
Czy byłbym w stanie podłączyć chociażby tę kartę ? Z tego co wiem Atheros jest godnym zaufania producentem kart wifi. Dodatkowo nowszy model tejże karty montowany jest w MacBook’ach
Wiem, że to karta WiFI miniPCI Express, i jest mniejsza, ale wg internetu nie stanowi to większego problemu Powinna współgrać ze starszym wejściem Wifi miniPCI prawda ?
Mam nadzieję że nie napisałem nic totalnie głupiego, niestety jestem całkiem zielony w tych sprawach, dlatego z góry przepraszam jeśli coś pomieszałem …
PS. Załączam zdjęcie portu do podpięcia karty sieciowej oraz link do specyfikacji