Karta TV - jest wizja ale zamiast dzwieku szum

tym razem kolejny problem. kupilem karte tv na allegro 9odrazu mowie ze bez niczego - sama karta) sterwoniki znalazlem w necie, zainstalowala sie bez problemowo. Sciągnelem sobie program ChrisTV Lite. Właczylem wyszukiwanie programow - znalazlo ok. 54 (mam tv kablowa vectra). Kilka programow (TVP1, TVP2, Polsat, TVN, VIVA, MTV) odbiera bardzo ladnie i dzwiek jest, ale pozostala czesc tylko w polowie jest obraz a zamiast dzwieku jest szum. Kodowanie mam ustawione na SECAM K. Pierwszy raz ustawiam tv przez karte tv wiec prosze o pomoc i jakies programy do odbioru i nagrywania jesli mozna :slight_smile:

Złączono Posta : 09.05.2007 (Sro) 21:15

zapomnialem dodac karta tv to PINNACLE PCTV 100i :slight_smile:

W europie mamy system PAL, a nie Secam. Zapewne to wina tegoż ustawienia.

Dla uściślenia: w Polsce mamy system PAL, ale nie w całej Europie. Np. we Francji i na Wschodzie używa się wciąż systemu SECAM.

Dla uściślenia uściślenia napiszę że w Polsce mamy system PAL D/K.

Secam faktycznie jest we Francji i na Wschodzie.

A niektóre telwizje w Niemczech nadają w systemie PALplus.

to nic nie dalo niestety. dzwiek nadal wystepuje na tych prgramach co podalem a na reszcie same szumy. Moze ktos mogly podac jakis sprawdzony dobry program do karty tv i prosty w obslodze i konfiguracji :wink: konfiguracja tez by sie przydala

zainstaluj program DSCALER :wink: ma spore możliwości konfigurowania dźwięku :slight_smile: od kodowania zaczynając. pal oraz secam to są systemy kodowania obrazu kolorowego a nie dźwięku - wiec zmiana tych ustawień nie ma wpływu na jakość i poprawne działanie fonii.

ok mam juz zainstalowany. ale nadal sa szumy na tych samych programach. w takim razie jakie system kodowania dzwieku?

pokombinuj z ustawieniami dźwięku, być może owe szumy nie są spowodowane konfiguracją programu a słabym sygnałem :wink: lub innymi zakłóceniami kablowymi.

bo co innego jak są szumy zakłócenia a co innego jak dźwięku brak :stuck_out_tongue:

a moze to byc np. przez kabel antenowy? niby pod telewizorem dziala normalnie ale w koncu on podobno wzmacnia obaz i dziwek?

nie wiem, być może , charakterystyczne szumy miałem na kiepskim oprogramowaniu (brak dźwięku) na DSCALER nie miałem żadnych problemów na Viscie, aktualnie korzystam z linuxa i tvtime :wink:

a ten tvtime dziala pod windowsem xp sp2 ;)? jak tak to mozesz dac linka ;d?

tvtime działa pod linuxem tylko i wyłącznie :stuck_out_tongue: , nie mam z nim żadnego problemu żadnych szumów itp. :slight_smile:

slyszalem tez cos o tym programie Ferro Cyfrowy Magnetowid™, ale zeby pobrac pelna wersje trzeba trocxhe wybulic a niektorzy mowia ze ograniczeenie dotyczy tylko nagrywania? moze ktos to potwierdzic? czy to wogole dobry program?

ja nie słyszałem o takim, pewnie komercyjne /cenzura/ :slight_smile: do obsługi tunerów to tylko DSCALER, ChrisTV (pamiętam że były problemy z dźwiękiem na niektórych kanałach) i WinDVR.

jak wyszukiwałeś w DSCALER stacje telewizyjne w necie jest dostępny plik konfiguracyjny z układem (częstotliwości itp.) wszystkich polskich kanałów. podaj maila to ci go wyślę , wrzuca się do katalogu z programem bodaj, a potem wybiera się z listy krajów w konfiguratorze dostrajania kanałów :slight_smile: śmiga doskonale.

to mozesz wyslac zajac@poczta.onet.eu

Złączono Posta : 12.05.2007 (Sob) 11:51

dzieki bardzo teraz wszystko juz dziala swietnie czysciutki dzwiek i ladna wizja :wink: zmienilem kodowanie dzwieku: SAA7134 -> STANDARD AUDIO -> D/K1 - FM - STEREO - to chyba tez po czesci pomoglo ale dzieki za liste i dobry programik co najwazniejszze po polsku