Zamierzam założyć sobie konto walutowe. Kusi mnie oferta Revolut, ale trochę odstrasza konieczność wysłania zdjęcia dowodu tożsamości przy rejestracji. Bezpieczniejsze pod tym względem jest konto w Alior Bank, jednak minusem jest to, że doładowanie konta odbywa się poprzez zwykły przelew, co zwykle trwa jeden dzień.
Kartę/konto chcę używać głównie do zakupów przez internet.
Mam jeszcze pytanie o Alior Bank - czy doładowanie następuje konto główne, a potem można te środki przeznaczyć na wykupienie konkretnej waluty?
Do zakupów przez Internet używam głównie Revoulta. Sprawdza się b.dobrze. Konto w Revoult ładuję złotówkami z karty kredytowej co jest znacznie szybsze niż przelewanie do Aliora.
O Revolut pierwsze słyszę ale można jeszcze pomyśleć o wielowalutówce w ING lub PEKAO oba właśnie będę testował na wakacje w walucie Euro i zobaczymy jak to będzie wyglądać
Moim zdaniem najlepsze konto walutowe do euro ma nest bank:
darmowe prowadzenie konta
darmowa karta
darmowe przelewy do wszystkich banków w POlsce i za granicą
jak również darmowe wypłaty we wszystkich bankomatach, również w tych zagranicznych.
Ja mam wielowalutki w PEKAO/ PKO BP i ING plus teraz testuję Revolut oraz jego rywala N26 na kartę Revolut na razie czekam aż przyjdzie ok.15 wrz a N26 już mam i jest ok ale mieszkam w Irlandii w tej chwili więc nie wiem czy N26 Dostępne w PL. Z polskich kont polecam PKO BP testowałem już płatności w EUR w terminalach i jest git