Karta Wi-Fi do starego komputera działająca na Ubuntu

Witam

Poszukuje karty Wi-Fi do starego kompa (płyta M2N-E), ważne żeby miała sterowniki do Ubuntu

Budżet do 50-60zł (oczywiście jakby taniej coś było sensownego to jak najbardziej)

Myślałem o https://www.x-kom.pl/p/118622-karta-sieciowa-edimax-ew-7612pin-80211b-g-n-300mb-s-low-profle.html

Najlepiej żeby też na x-komie była bo tam będę robił zakupy :wink:

Poszukaj na olx w swojej okolicy dowolnej używki za dyszkę i tyle. Szansa, że nie będzie działać jest minimalna.

2 polubienia

Mnie jeszcze nigdy nie zawiodła WN822n, nawet na Raspberry nie trzeba było instalować sterowników

Tylko że nie chce pod USB

Dlaczego? Z mojego doświadczenia, karty wifi wewnętrzne nigdy się dobrze nie sprawdzały i często przegrywały nawet z najtańszymi donglami wifi na USB. Pewnie dlatego, że wielka metalowa skrzynia nie sprzyja propagacji sygnału :wink: Kartę na USB zwłaszcza tą wspomnianą przeze mnie możesz sobie ustawić tam, gdzie będzie łapała najlepszy sygnał.

Coś w moim kompie dzieje się z USB i potrafi rozłączać :wink:

To tymbardziej bym nie brał wewnętrznej, wygląda jakby PC padał już. Dla formalności: sprawdziłeś, czy płyta nie gotuje się? Taki może być objaw…

Ważny jest zastosowany chip a nie producent karty. Ta akurat jest na realteku więc powinna działać.
Generalnie to przyjazne dla linuxa są produkty intel, atheros .
Niepolecane : broadcom

1 polubienie