Karta Wi-Fi nie pobiera adresu sieciowego


(Asia Kuklinska) #1

Witam,

Mam kartę sieciową TP-LINK TL-WN422G, do tej pory miałam też router D-Linka. W zasadzie korzystałam już na dwóch różnym modelach tego routera. Dzisiaj jednak zmieniłam router na TP-LINK TL-WR841N. Router została skonfigurowany na laptopie i teoretycznie wszystko działa. Przez kabel łączy się bez problemu, tak samo Wi-Fi na laptopie, w telefonie. Ale na komputerze, który łączył się przez ww. kartę sieciową nie może połączyć z adresem sieciowym. Niby siła sygnału jest znakomita, wyszukuje sieć, tylko nie łączy się z adresem sieciowym. Próbowałam także ręcznego wpisania adresu IP, maski, bramy, DNS, ale to nic nie daje. Przeinstalowałam także ponownie urządzenie TL-WN422G, ale to także nic nie pomogło. Po zainstalowaniu urządzenia na inym komputerze stacjonarnym sytuacja powtarza się, więc to raczej nie wina komputera...

Czy ktoś ma może jeszcze pomysł w czym może tkwić przyczyna? Może problem tkwi w karcie i będę musiała ją zmienić?


(roobal) #2

Może być taka opcja, ale przed tym upewnij się, że na routerze nie masz włączonego czasem filtrowania MAC adresów, może MAC karty jest blokowany. Zresetuj jeszcze router do ustawień fabrcznych, skonfiguruj go na nowo, jednak nie włączaj na początek żadnych zabezpieczeń, tj. filtrowania IP/MAC, szyfrowania itp. Sprawdź czy problem występuje również w otwartej sieci, jeśli nie, kolejno zacznij włączać szyfrowanie, itd.

Sprawdź jeszcze czy dostępna jest nowsza wersja sterownika do tej karty.