Karta Wi-Fi w PCi-Express x1, działająca bez problemu pod Ubuntu 18.04 LTS na kernelu 4.15 (domyślnym). Ubuntu podstawowa wersja nie odmiany. Karta w 5Ghz z AC do 1300Mb/s. Chodiz o to, żeby do niej Kernel z Ubuntu 18.04 miał już sterowniki.
Umieszczam tutaj bo w dziale sieci komputerowe nikt nie chce nic doradzic.
Niemal każda będzie działać, ale…
Miałem TP-Linka jakiegoś taniego, powodował zawieszenia systemu.
Teraz mam ASUS N-15 i nie mam żadnych problemów, poza tym że prędkość pobierania jest góra 30Mb/s, gdy na kablu jest 95Mb/s, ale na telefonie i laptopie metr od AP też więcej nie wydala, więc to raczej urządzenie Netii więcej nie uciągnie.
Tylko widzisz ja chce na PCi-Express x1 i z AC. Kiedyś miałem Asus PCE-AC56 bodajże na Broadcomie i Ubuntu 16.04, ani 17.10 jej nie wykrywał, dlatego pytam jaki chipset kart WiFi kernel obsługuje.
Przedwczoraj zainstalowałem Windows 10 najnowszy, żeby sprawdzić ta kartę WiFi i tez modułu bluetooth w ogóle nie wykrył nawet jako nieznane urządzenie w menadżerze urzadzen, a mam karte w Revizi 4.2 Więc ten cały Bluetooth na niej to jakiś pic na wode.
Sama karta w windows 10 i Linuix 18.04 Mate wykrywana jest na chipsecie Broadcoma i w 5Ghz działą maks 300Mb/s, połączenie z routerem. Zarówno w Windows 10 jak i Linux Mate. Pod Ubuntu zwykłym z Gnome 3 18.04 karta łączyłą się z routeremz maks 144Mb/s.
Zrzut z wgranego w Ubuntu 18.04 Mate GUI Cinnamon:
W dekoderach nc+ z WiFi w 5Ghz tez maks pokazuje połączenie z routerem w 5Ghz 300Mb/s. Dwa razy wymieniany dekoder z innego powodu i co każdy ma uszkodzone WiFi bo w specyfikacji pisze, że w 5Ghz do 867Mb/s?
To bardziej wina firmware-u karty WiFi bądź po prostu nie dogaduje się z Asus 4G-AC68U. Czy też sterownikó nie dopracowanych i ciężko znaleźć nowsze niż te w Windows 10 z 2013 roku. Oprogramowanie Intela mimo instalacji w Windows 10 sterownika nie aktualizuje.
P.S.
Wróciłem do Windows 10. Co by ktoś nie mówił to żaden Linux tak nie działą jak Windows 10.
Najlepiej to karty WiFi Intela działają pod Linuxem.
Z Asusami różnie to bywa. Być może twój problem sprowadza się do dodania modułu sterownika do blacklisty i wskazania innego, poprawnego.
Dziękuję, wróciłem do Windows 10. To nie dla mnie. Na laptopie kupionym bez OS-a zostawiłęm bo mam tylko Firefoxa używa i nic więcej, a działą wszystko więc nie będę kasy na windowsa wydawał bo na nic jej nie wpłynie, a w laptopie jest WiFi do 150Mb/s Qualcomma czy jak się to pisze.