Karta Wi-Fi w PCi-Express działająca pod Ubuntu 18.04

Karta Wi-Fi w PCi-Express x1, działająca bez problemu pod Ubuntu 18.04 LTS na kernelu 4.15 (domyślnym). Ubuntu podstawowa wersja nie odmiany. Karta w 5Ghz z AC do 1300Mb/s. Chodiz o to, żeby do niej Kernel z Ubuntu 18.04 miał już sterowniki.

Umieszczam tutaj bo w dziale sieci komputerowe nikt nie chce nic doradzic.

Niemal każda będzie działać, ale…
Miałem TP-Linka jakiegoś taniego, powodował zawieszenia systemu.
Teraz mam ASUS N-15 i nie mam żadnych problemów, poza tym że prędkość pobierania jest góra 30Mb/s, gdy na kablu jest 95Mb/s, ale na telefonie i laptopie metr od AP też więcej nie wydala, więc to raczej urządzenie Netii więcej nie uciągnie.

Tylko widzisz ja chce na PCi-Express x1 i z AC. Kiedyś miałem Asus PCE-AC56 bodajże na Broadcomie i Ubuntu 16.04, ani 17.10 jej nie wykrywał, dlatego pytam jaki chipset kart WiFi kernel obsługuje.

Może na USB z AC jakaś karta Wi-Fi działą pod Linuxem Ubuntu 18.04?

Czy to jest wiarygodne?

https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessCardsSupported

Wybacz, umknęło mi że chcesz AC.

Tak, ta strona jest wiarygodna, jak masz wątpliwości, to szukaj „nazwa modelu” + linux i szukaj czy ktoś zgłaszał problemy.

Ta wygląda sensownie:

Wspominają że działa sprawnie:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=207714

O widzisz. Ciekawe, że taka tania jak na kartę z 5Ghz i AC oraz bluetooth i to na Intelu.

EDIT:

Zamówiona na Allegro za 109 zł z dostawą do punktu odbioru Gratis :slight_smile:

Karta przyszła, WiFi działa, ale Bluetooth nie działa. Może jakoś ten Bluetooth da się odpalić na Ubuntu 18.04 z kernelem 4.15.0-20-generic?

Chyba wrócę do Windows 10 bo widze, ze pod Ubuntu nie wiele sprzętu działa.

eh, nie działa out-of-box ten BT.

Przedwczoraj zainstalowałem Windows 10 najnowszy, żeby sprawdzić ta kartę WiFi i tez modułu bluetooth w ogóle nie wykrył nawet jako nieznane urządzenie w menadżerze urzadzen, a mam karte w Revizi 4.2 Więc ten cały Bluetooth na niej to jakiś pic na wode.

Sama karta w windows 10 i Linuix 18.04 Mate wykrywana jest na chipsecie Broadcoma i w 5Ghz działą maks 300Mb/s, połączenie z routerem. Zarówno w Windows 10 jak i Linux Mate. Pod Ubuntu zwykłym z Gnome 3 18.04 karta łączyłą się z routeremz maks 144Mb/s.

Zrzut z wgranego w Ubuntu 18.04 Mate GUI Cinnamon:

Zrzut%20ekranu%20z%202018-05-19%2015-07-13

Hej,

A może trafiłeś na jakiś uszkodzony egzemplarz?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Może, ale jednak kabel to kabel :slight_smile: Do 14 dni mogę zwrócic od odbioru :slight_smile:

W moim PC tez zainstalowalem karte wifi ASUS PCE-AC56 i dziala >)

W dekoderach nc+ z WiFi w 5Ghz tez maks pokazuje połączenie z routerem w 5Ghz 300Mb/s. Dwa razy wymieniany dekoder z innego powodu i co każdy ma uszkodzone WiFi bo w specyfikacji pisze, że w 5Ghz do 867Mb/s?

To bardziej wina firmware-u karty WiFi bądź po prostu nie dogaduje się z Asus 4G-AC68U. Czy też sterownikó nie dopracowanych i ciężko znaleźć nowsze niż te w Windows 10 z 2013 roku. Oprogramowanie Intela mimo instalacji w Windows 10 sterownika nie aktualizuje.

P.S.

Wróciłem do Windows 10. Co by ktoś nie mówił to żaden Linux tak nie działą jak Windows 10.

I całe szczęście :smiley:

Jak to mówią “Nie pchaj łap tam gdzie śmierdzi” :stuck_out_tongue: Tak jest z Linuksem, chyba, ze chce się ktoś nerwicy nabawić to do zabawy :stuck_out_tongue:

Najlepiej to karty WiFi Intela działają pod Linuxem.
Z Asusami różnie to bywa. Być może twój problem sprowadza się do dodania modułu sterownika do blacklisty i wskazania innego, poprawnego.

Dziękuję, wróciłem do Windows 10. To nie dla mnie. Na laptopie kupionym bez OS-a zostawiłęm bo mam tylko Firefoxa używa i nic więcej, a działą wszystko więc nie będę kasy na windowsa wydawał bo na nic jej nie wpłynie, a w laptopie jest WiFi do 150Mb/s Qualcomma czy jak się to pisze.