Karta Wifi USB- Brak dostępnych połączeń


(Exe_Qtor) #1

Od dłuższego czasu mam problem z kartą wi-fi na usb. Otóż co jakiś czas (20 min - 1h) dioda na karcie się wyłącza jakby nie dostawała już prądu, i rozłącza wifi. Ikona zasięgu wi-fi jest przekreślona. Muszę ją odłaczyć i podłączyć od nowa, żeby zaczeła działać. Opcja zezwalaj na komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energi jest wyłączona. Sterowniki najnowsze. W internecie nic nie mogłem znaleć co pomogło by mi rozwiązać ten problem.
Karta- TPLINK-WN821N
System- Windows 7


(JNJN) #2

Może karta uszkodzona? trzeba sprawdzić na innej.

System to?

Jak stacjonarka, to tylne porty i zawsze port USB 2.0 - czarne.

I sterowniki nie nadpisuj, tylko odinstaluj, usuń kopie starych, czyszczenie systemu Ccleanerem i dopiero najnowszy ster.

I na próbę wyłącz w routerze:

  • WPS
  • szyfrowanie
    test

(Exe_Qtor) #3

Windows 7 Pro 64bit, Karta bezpośrednio podpięta do płyty, btw. nie wiem czy wiesz ale są też inne standardy portów usb np 3.0 albo 3.1, więc nwm skąd ta porada odnośnie portów 2.0 Nie mam za bardzo na czym innym sprawdzić czy działa. Winna systemu też nie, bo ostatnio przeinstalowywałem system i dalej to samo było. Z routerem wszystko okej jest, więc w jakim celu pomoże wyłączenie wps i szyfrowania?


(JNJN) #4

No wiesz… normalnie nie wiedziałem, że są porty USB 3.0…

Karta jet w standardzie USB2.0, a na portach USB 3.0 - niebieskie są często problemy.

W takim celu, że karta może sobie nie radzić z funkcją wps i np: tym ustawionym szyfrowaniem. Dodatkowo zabawa z kanałami w routerze - może za dużo sieci pracuje na Twoim ustawionym.

Przy WIFI jest wiele składowych, które mogą mieć wpływ. Metoda prób i błędów, albo cierp i narzekaj.


(Exe_Qtor) #5

Zmiana kanału, wyłączenie funkcji WPS. Zauważyłem, że problem nie występuje jak korzystam z IE ale s chroma już tak.


(JNJN) #6

Raczej nie powinno to mieć znaczenia? ale:

  • sprawdź wirusy dział Bezpieczeństwo
  • przeinstaluj Chrome
  • ustaw Chrome jako domyślną przeglądarkę

(Exe_Qtor) #7

Jednak na IE problem występuje ale po dłuższym czasie. Chrome ustawiony cały czas mam jako domyślną, przeinstalowywałem 3 razy. A w czym jest ten dział bezpieczeństwo, bo nie rozumiem.


(JNJN) #8

https://forum.dobreprogramy.pl/c/dla-specjalistow/bezpieczenstwo


(Exe_Qtor) #9

Brak jakichkolwiek wirusów.


(JNJN) #10

No to mnóstwo możliwości:

Czy nie możesz sobie podłączyć kabla LAN do kompa?

na początek

trzeba sprawdzić kompa na innej karcie WIFI.

Jaka odległość do routera i ile ścian na drodze sygnału?


(Exe_Qtor) #11

Kabel LAN normalnie działa. Innej karty nie mam. Router jest pod moim pokojem, więc niecałe dwa metry.


(JNJN) #12

No ale to piętro i sufit, czyli mogą być problemy.

Używaj kabla LAN lub próbuj z inną kartą. Może karta ma przedłużacz USB w komplecie lub takowy zastosuj i zabawa z ustawianiem karty na początek.

Edit:

A jak w tym samym miejscu zachowuje się inne urządzenie WIFI, komórka, tablet, laptop?


(Exe_Qtor) #13

W zestawie przedłużka była i używam, ale to nie ma znaczenia, bo z nią czy bez i tak dalej tak samo. Wszystko inne działa normalnie w całym domu nawet w moim pokoju.

Edit:
Tak sobie myślę czy karta wifi na pci nie będzie lepsza


(JNJN) #14

Sprawdź wszystko dokładnie (masz napisane) i najlepiej kabel LAN.


(Domker) #15

Spróbuj wyłączyć w ustawieniach sieciowych protokół IPv6 i zobacz, czy się będzie rozłączać.


(Exe_Qtor) #16

Problem sam się rozwiązał. Z dnia na dzień przestało się rozłączać. Dzięki wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.