W zyciu każdego prawie dorosłego faceta przychodiz pora na wymiane kompa Mam juz wybrany sprzet marzeń, ciekawi mnie jednak pewna sprawa, a mianowicie karty GeForce. Niby ta sama Karta (ten sam model) wydawana jest przez różnych “producentów” (asus, gainward itp.), Ciekawi mnie czy miedzy tymi firmami są duże roznice? Oraz najbardziej ciekawia mnie opinie na temat firmy ASUS oraz XYZ (chyab dobrze napisałem?)
Serdecznie dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Ps. Uzywalem opcji szukaj ale niestety nie moglem znalezc odpowiedzi na moje pytania. Poprosze o wyrozumialosc
Sama szybkoscie niewiele sie roznia. Gainwardy i Gigabyte to najlepsze marki, za nimi asus, ktory przoduje z plytami glownymi(tam wkracza gbyte). Firmy o gorszej marce jak galaxy czy inne takie niekoniecznie sa zle, ale czesto nie maja naprzyklad markowego chlodzenia. Zato sa znacznie tansze.
Ja proponuje GigaByte, polaczenie wszystkieego dobrego
A co do jakosci, to tak jak ze wszystkimi innymi rzeczami. Lepsze sa buty Nike od Adidas, tzn A b idas lub ‘Knajk’, nie?
Co do Twojego pytania, to różnic wydajności nie ma. Czasem występują lepsze wersje kart, w których są lepsze pamięci(gddr3 zamiast ddr2) i wydajność wzrasta. Pomiędzy tymi samymi procesorami graficznymi(np. ten gf7600GT)nie ma różnic.
Nie kupuj tych kart, jest tańsza i zarazem tak samo wydajna jest gf7600GS galaxy
Według mnie nie można jednak powiedzieć, że galaxy jest takie miodzio. To dobrze, że montuje zalmany itp ale często jest lotto co do zakupu. Czasem grafy genialnie się kręcą a czasem są niedotaktowane…
Ale jest pełno czasopism komputerowych np KŚ, PC Format, Chip itd. dzięki którym wiesz dokładnie któy model jest lepszy. Chociaż sam możesz to rozstrzygnąc na podstawie rodzaju pamięci, czasu dostępu, chłodzenia oraz taktowania czy szyny pamięci…
zolciak no wiesz, jeżeli kupujesz przez neta taką kartę i na www firmy widnieje podpis, że ma pamięci gddr3 a dostajesz z ddr2 to możesz ubiegać się o wymianę karty na ta z opisu.
I ja tak uważam, nic nie jest takie miodzio, wiadomo, żadna karta/proc/mobo nie jest takie samo
Wigrus tu z MOBO cie popre gdyż sam tak wpadłem, niby czytałem na innym forum ze Gigabyte Ga-K8NF-9 całkiem nieźle się kręci (ludzie osiągali fsb 270-290Mhz, a ja kupiłem i nie moge 240 przekroczyć, okazało się że rewizja jej jest taka która nie jest poddatna na Oc
Polemizowałbym. Gdy na rynku nie było jeszcze karty tzn duala najlepszy był radek x1900XTX. Walka jest wyrównana. Pozatym oba chipsety mają różne możliwości. W Radkach można np. właczyć jednocześnie AA i HDR czego w nVidii nie da rady uruchomić. Więc walka jest wyrównana.