Kasowanie plików .tmp i .bak - czy jest bezpieczne?

Witam

Chciałem się dowiedzieć czy pliki z rozszerzeniem . tmp i . bak można kasować do woli. Na jednym z forów znalazłem:

*. bak - kopie plików, usuwasz na własne ryzyko

*. tmp - pliki tymczasowe, kasuj do woli

U mnie pliki . tmp znalazłem w:

C:\Documents and Settings\abc\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Opera\Opera\cache\g_0000

C:\Program Files\WapSter\WapSter AQQ\System\Shared\Themes\Sweet Dreams\Hint

C:\WINDOWS\system32

C:\WINDOWS\Installer

I jeszcze parę blików . bak

Czy usunięcie tych plików systemowych . tmp nie spowoduje niestabilności systemu WIN XP?

A więc czy jeden i drugi typ plików można kasować do woli albo czemu pliki . bak mam usuwać na własne ryzyko?

z tmp. możesz usunąć wszystko co się da, natomiast pliki.bat nie wiem.pozdrawiam

tmp to śmieci i są to pliki tymczasowe

a bat to chyba są pliki wsadowe i raczej sie ich nie usuwa

Nie bat, tylko bak. Pliki bat owszem, są plikami wsadowymi, a pliki z rozszerzeniem bak, jest kopią zapasową danego pliku. Pliki te można usunąć, ale uważam, że warto je zostawić, ponieważ jeżeli dany plik się uszkodzi, to wtedy wystarczy przez wiersz poleceń przy użyciu polecenia ren zmienić plikowi bak rozszerzenie na prawidłowe, np. dll.

Ręcznie nie usuwaj. Użyj sprawdzonych programów typu: http://www.dobreprogramy.pl/Odkurzacz,P … 12322.html , w razie czego tworzy kopie bezpieczeństwa :slight_smile:

no o bat mówiłam właśnie jako o plikach wsadowych a nie o plikach bak. :wink:

No właśnie, a autorowi chodziło o bak, nie bat.

Tak jak powyżej przedmówca, polecam użyć programu Odkurzacz, gdyż nie każdy plik TMP i BAK jest zbędny , a program ten ma od wielu lat opracowywaną bazę wyjątków.

Jeśli sam spróbujesz usunąć pliki TMP, BAK lub innym programem, który takich wykluczeń nie ma - to żebyś potem nie narzekał.

a przepraszam ze spytam

mam na dysku C w zakładce WNDOWS takie pliki (po kliknięciu w odsyłacz)

file:///C:/WINDOWS/TEMP(cyferki i liczby).html

kolega mi mówił ze jest to moja lokalizacja,czy coś takiego,czy mógłby mnie ktoś oświecić po co to jest?czemu tyle tego?i czy mogę to usunąć? pliki znajdują się bezpośrednio w zakładce WINDOWS