Zainstalowalem dziś wyzej wymieniony program w wersji testowej. Bardzo prosil sie , aby wlaczyc skanowanie systemu , totez tak zrobilem. Zdziwilem sie niezmiernie, gdy zobaczylem przewidywany koniec skanowania za ponad 2 tygodnie. Czy to jest normalne w tym programie? Poziom ochrony mam ustawiony na “Zalecany…” . Z gory dziekuje za odpowiedzi,
msk
P.S.
Komputer juz troszke wiekowy- Athlon 2.2 , 256 MB RAM, ale bez przesady
msk Jeżeli chcesz krócej skanowac wyłącz niepotrzebne procesy, nie graj wgry nie słuchaj muzy zostaw kompa i niech sie skanuje napewno bedzie szybciej.
Witam. Wejdź w Ustawienia, potem Usługi i odznacz opcję “Wstrzymaj skanowanie w poszukiwaniu wirusów, gdy procesor jest obciążony przez inne aplikacje”. Potem zastosuj i kliknij ok. Wtedy będzie skanował normalnie. Pierwsze skanowanie będzie dłuższe ale bez przesady. U mnie na 250 gigowym dysku pierwszy raz skanował około 2,5 godz a każde następne skanowanie trwa około 1,5 godziny. Pozdrawiam.
Cóż, każdy zachwala tego antyvira, którego używa. Ja znam takie antyvirusy, które przeskanują dyski twarde w 10 minut lecz nie swiadczy to o skuteczności antyvirusa lecz o lakonicznym i niedokładnym skanowaniu. 1,5 godz skanowania jest moim zdaniem optymalnym czasem skanowania, szczególnie iż Kaspersky dokonuje bardzo dokładnego skanu o czy swiadczą zwycięstwa w licznych testach rewelacyjna wykrywalność i heurystyka. Używam tego programy już od roku (wcześniej testowałem wersję beta) i nie miałem w tym czasie ani jednego złośliwego kodu lub włamania. To o czymś świadczy, prawda? Kiedy używałem innych programów typu Norton lub Panda miałem zawsze mnóstwo syfu.
Według mnie to czas ma drugorzędne znaczenie, ważniejsze jest zużycie zasobów systemowych i wielkość bazy sygnatur Avira Antivir ma baze ponad 500tyś sygnatur, więcej niż MKS