Jak odzyskać katalog kosz i niechciane w thunderbirdzie? Od razu mówię że chodzi mi o wiadomości które tam były tylko sam katalog. Jest on tworzony przy instalacji, ale u mnie w pracy ktoś go sobie usnął…i teraz jak go przywrócić żeby kasowane wiadomości wędrowały do tego katalogu a nie znikały na zawsze
Spróbuj zainstalować aplikację jeszcze raz - powinna przywrócić wszystkie ustawienia domyślne pozostawiając wszystkie odebrane wiadomości, konfiguracje kont, etc. Jednakże by zabezpieczyć się przed ewentualnymi problemami związanymi z kasacją profilu lub utratą wiadomości najpierw zarchiwizuj wszystkie dane za pomocą programu MozBackup 1.4.9, który znajdziesz TUTAJ - obsługa dziecinnie prosta…
:idea: Tak jak napisałeś - całkowite odinstalowanie. Najpierw więc back’up’ujesz dane programem MozBackup 1.4.9, a później odinstalowujesz Thunderbird’a i usuwasz ręcznie jego pliki z danymi.
W Vist’cie są to katalogi:
:!: C:\Users\XXX\AppData\Roaming\Thunderbird - kasujesz cały katalog,
:!: C:\Users\XXX\AppData\Local\Thunderbird - tutaj też kasujesz cały katalog.
W Windows XP są to katalogi:
:!: D:\Documents and Settings\XXX\Dane aplikacji\Thunderbird,
:!: D:\Documents and Settings\XXX\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Thunderbird.
Instalujesz klienta pocztowego jeszcze raz, uruchamiasz, a później przywracasz dane z pomocą programu MozBackup - powinien on nadpisać tylko zmienione pliki, więc kosz powinien się w końcu pojawić - choć swoją drogą przyznaje, że ktoś miał dobry patent na usunięcie kosza - ja próbowałem i wszystkie próby kończyły się obecnością kosza po następnym uruchomieniu Thunderbird’a…
:idea: można sprawdzić, czy w katalogach z wiadomościami są pliki, które są odpowiednikiem właśnie kosza. Standardowo w Vist’cie jest to folder C:\Users\XXXX\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\XXXX.default\Mail, a w Windows XP D:\Documents and Settings\XXXX\Dane aplikacji\Thunderbird\Profiles\XXXX.default\Mail - zarówno w podfolderze Local Folders, jak i w podfolderach nawiązujących do nazw kont pocztowych powinny znajdować się pliki Trash.mfs, Trash oraz Junk.msf. Jeśli ich nie ma, spróbuj skopiować jakikolwiek plik z folderu (najlepiej najmniejszy) i zmienić jego nazwę na powyższe - analogiczne działanie przeprowadź w pozostałych podfolderach (oczywiście jeśli Thunderbird odbiera pocztę z kilku różnych kont). Prawdopodobne jest, że przy kolejnym uruchomieniu Thunderbird odzyska utracone foldery.
Tworzysz nowy folder po lewej stronie w miejscu tam gdzie był stary. Nazywasz go Niechciane.
Wchodzisz w konfiguracje konta->Ustawienia niechcianej poczty->Przenieś otrzymane wiadomości, które zostały oznaczone jako niechciane i wybierasz ten folder na swoim koncie i OK. Zobacz wtedy.