Kategorie przy dodawaniu ogłoszenia

Zacznę od tego, że mam kategorie serwisu w bazie danych w polach id parent_id i nazwa.

Chcę żeby każdy kto chce dodać ogłoszenie zobaczył jakąś ładną listę czy cos w stylu rozwijalnego drzewa w js. Nie umiem sobie tego wyobrazić a tym bardziej napisać. Jak Waszym zdaniem najlepiej rozwiązać problem wyboru kategorii przy dodawaniu ogłoszeń?

a jak głęboko będą zagłębienia ?

to może coś poradzę

No to listę osobno z bazy danych. Czyli prefix_advert_cats. Potem skrypt pobiera te kategorie razem z ID. Jak dodajesz ogłoszenie to musisz dać pole hidden, żeby wpisać w polu bazy danych tabeli z ogłoszeniami ID kategorii. I przy pobieraniu ogłoszenia (czyt. wyświetlaniu) JOIN tabele z kategoriami, żeby ktoś nie widział “TELEWIZORY w kategorii 1” tylko “TELEWIZORY w kategorii AGD”. Ja bym tak to napisał. Może wydaje się to trudne jednak to jest jakieś w sumie 70-80 linijek kodu (formularz dodawania + skrypt dodający).

Pozdro!

jak bys miał tylko jedno zagłębienie to nie jest tak dużo pisania

pobierasz najpierw listę rodziców zapisując na tablice

następnie poprzez pętle foreach albo for pobierasz listę obiektów gdzie rodzicem jest kolejny index poprzedniej tablicy

po czym dostajesz tablice

rodzic

—dziecko

—dziecko

—dziecko

rodzic

—dziecko

—dziecko

—dziecko

no i potem wyświetlanie po przez pętle foreach/ for

tak to widze przy jednym zagłębieniu

zrobiłem zwyczajną listę teraz pisze zwijanie i rozwijanie w java. zrobie miejsce na tekst ktory bedzie uwarunkowany tym ktora kategorie sie kliknie i wyswietle taki tekst jak mowi bartekvip