Kawałek logo jako odnośnik do podstrony

Witam.

Mam pewien problem ;/ Robie własną stronę http://www

Chciałbym aby po kliknięciu myszką na nazwę strony w logo odsyłało mnie do jakiejś podstrony

image.php?album_id=20&image_id=3304

Słyszałem(kiedyś) że jest w photoshopie funkcja dzielenia obrazu na ramki.

Tylko nie wiem jak to właśnie zrobić. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki ;]

Przykładem z takim logo jest strona http://forum.dobreprogramy.pl/

Osobne obrazki i już co w tym trudnego ?

Zakoduj w XHTML za pomocą divów.

Ok problem rozwiązany. Dostałem wiadomość od RoninPn ;D co i jak. Wielkie dzięki RoninPn

To byś się podzielił tym co i jak, żeby inni nie musieli pytać, jak będą mieli podobny problem.

Pozdrawiam!

Mi się wydaje że Ardziej już wytłumaczył co i jak.

Witam, kiedyś już dawałem opis jak się wykonuje taki stronki:

niestety potrzebna jest do tego “Photo Shopa” - można zaciągnąć testową 30dniową

oraz “Share Point Designer” - darmowe z Microsoftu.

Otwierasz obrazek w “PH” wybierasz narzędzie (ikonka z czymś w rodzaju skalpela) pod przyciskiem “c”.

ps1.png

zaznaczasz prostokątnie co ma być przyciskiem i klikasz dwukrotnie odpali się takie menu:

ps2.png

zmieniasz nazwę przycisku , wskazujesz źródło do którego ma prowadzić “URL” oraz w Alt dopisujesz Tag który się będzie wyświetlał dodatkowo po najechaniu kursorem na przycisk.

ps3.png

w pozycji “W” można wpisać szerokość przycisku a w “H” wysokość. Jeśli są problemy z edycją reszty przycisków należy wybrać narzędzie “skalpel ze strzałeczką”

ps4.png

Jeśli mamy już opisane wszystkie przyciski możemy wybrać zapisywanie do internetu:

ps5.png

przy kliknięciu zapisz należy wybrać “obrazki i HTML”

ps8.png

Wskazujemy gdzie ma się nam zapisać plik i powinniśmy otrzymać podkatalog “images” z plikami graficznymi oraz plik html.

teraz możemy dodatkowo otworzyć nową warstwę “ctrl” + “shift” + “N” i wybieramy tryb mnożenia wypełniamy warstwę

kolorem np. czerwonym i powinny się nam pojawić napisy z zabarwieniem na czerwono.

ponownie zapisujemy do internetu ale tym razem klikamy dwukrotnie na każdy przycisk i zmieniamy nazwę dodając

na końcu np. “1” i zapisujemy zmieniając nazwę pliku html na inny

ps6.png

Edytujemy pierwszy plik html w programie “Share Point Designer” powinno się pokazać takie coś :

http://public.bay.livefilestore.com/y1pgjWKzZ_qL2TVf881levdUzje4zuu6GQDa5-a9EYHg-sSQNSTsKsHL6mMX6eTT-Kimcws0V66nAcw1Qw70kk2kg/ps9.png

jeśli wszystko dobrze zrobiliśmy to w miejscach między znacznikami powinniśmy mieć coś takiego:

[/code]

co mniejwięcej wygląda tak że od "a" do "/a" mamy przycisk składający się z obrazka "images/menu.png" który otwiera plik "index.html" o szerokości (width="185") i wysokości (height="95") przy najechaniu na przycisk nie ma obwódki w okół (border="0") a pole przycisku nazywa się (alt="Menu")

zapisujemy ten plik html jeszcze trzy razy pod innymi nazwami (index.html, linki.html, profil.html)

Otwieramy każdy z nich i odnajdujemy w nich ścieżkę: 

dla index.html

[code]Menui zmieniamy “images/menu.png” na “images/menu1.png” co spowoduje że będzie czerwony napis na obrazku z napisem “MENU” zapisujemy plik “ctrl”+“S” dla linki.html

[/code]

zmieniamy "images/linki.png" na "images/linki1.png" zapisujemy plik "ctrl"+"S"

dla profil.html

[code]Profil

zmieniamy “images/Profil.png” na “images/Profil1.png” zapisujemy plik “ctrl”+“S”

w efekcie powinna się pojawić strona z odnośnikami w odpowiednich miejscach

mam nadzieję że to jest w miarę zrozumiałe, zapewne można zamiast “PhotoShopa” użyć Gimpa ale tego nigdy nie robiłem w Gimpie .

pozdrawiam

RoninPn