Każda gra zacina się

Cześć. Przed formatem komputera nie miałem żadnych problemów z wydajnością PCta, lecz jak większość raz na jakiś czas trzeba zrobić formata. Miałem oryginalnego Windowsa XP z SP3, tak jak mam teraz, tyle, że wcześniej miałem zapełnione 95GB / 100GB, a teraz mam 19GB/ 110GB. Podam jeden z przykładów.

Przed: włączam CS, wchodzę na serwa i gram bez ścin - 100fps +

Teraz: włączam CS, wchodzę na serwa (łączenie minimum 1,5 minuty), ściny przez 15 minut, potem jakoś da się grać.

Parametry PC nie zmieniły się, a sterowniki są takie jak przed formatem. Parametry:

Nvidia GeForce 9600GT

3GB ram ddr2

Intel pentium 2,8ghz

Nie mogę teraz podać wszystkich bo piszę z iPada, a ich nie znam. Szczególnie zdziwiło mnie to, że przed formatem oraz przeinstalowaniem Win XP grałem na full detalach na 80fpsach w gry tj. CS GO, Dead Island czy Metro 2033, a teraz nie mogę zagrać w głupiego CSa. Liczę na waszą pomoc, z góry dziękuje.

może jakiś proces w tle tnie wyłącz zbędne usługi oraz z autostartu i sprawdź

Patrzyłem wiele razy na procesy i nie ma rzeczy przeszkadzajacych pracce systemowi. W autostarcie jest tylko karta graficzna i dzwiekowa.

To coś z tymi sterownikami chyba jednak nie jest ok.

Wątpie, wszystkie sterowniki sa instalowane za kazdym razem z plyt dolaczonych do danego podzespolu, wspominalem, ze aktualnie mam sterowniki te co poprzednio, wiec na chlopski rozum gry powinny chodzic tak jak przed formatem.

W zaawansowanych ustawieniach ekranu masz rozwiązywanie problemów, w każdej grafice przynajmniej podobnie i tam sprawdź przyspieszenie sprzętowe, czy suwak jest do końca w prawo.

W zaawansowane ustawienia ekranu wchodzę przez Pulpit - Własciwosci czy na pasku zadań przez karte graficzna?

@EDIT: wszedłem w te ustawienia, mam przyspieszenie sprzetowe ustawione na pełne. W panelu sterowania Karty graficznej przyspieszenie efektów PhysX przez kartę graficzną rowniez jest włączone.

W XP jest na pulpit, prawy przycisk, właściwości, ustawienia, zaawansowane rozwiązywanie problemów, suwak przyspieszenia sprzętowego. Tam też są opcje grafiki, ogólne, częstotliwość odświeżania ekranu i jest o grafice.

Dodane 17.03.2013 (N) 11:19

Masz jeszcze ustawienia 3-W grafiki, może ustaw wysokie w obszar pamięci sterownika grafiki

To prosze, napisz jak w to wejsc, jak bede na kompie ok. 13 to odpisze jak mam ustawione i w razie wypadku cos zmienie.

Prawy klik na pulpit, z menu wybierasz właściwości grafiki. Wyświetli się niebieski panel i tam klikniesz na ustawienia 3-W.

Dodane 17.03.2013 (N) 13:00

Formatowanie, to taki sposób, żeby system śmigał. Bardzo dobitnie o formatowaniu pisze na dole tej stronki http://antykoncepcja.odpowiedz.pl/14535 … mowy-.html

Dla mnie, bez formatowania system śmiga 5 lat i nie jest zbytnio pofragmentowany, bo dbam, czyszczę, pilnuję. Miałem raz reinstall z formatem dysku. Problem podobny, bo office durniał, po zainstalowaniu. Dopiero wyrzucenie go i wyczyszczenie pozostałości programami, uświadomiły mi, co było problemem. Jednak wszystkiego programy nie usunęły. Znalazłem w ukrytym folderze installer, instalatory office sprzed lat. Wywaliłem setki MB. Następne MB poszły po frameworkach sprzed reinstalu. Wyświetlały się daty. Było kilka instalatorów programów, których dawno nie mam, updatery itp. Bylem bardzo ostrożny. Niektóre instalatory były zablokowane, bo widać, gdzieś działały w tle. Pewnie windows co nieco ponaprawiał. Mam usuwanie zablokowanych plików. Trzeba sobie radzić. Skorzystałem też z takiego przydatnego programu portable PrivaZer. Odznaczyłem tylko czyszczenie haseł u ustawień przeglądarki. Ostatnia opcja tego programu, to czyszczenie pozostałości po poprzednim systemie. Wszystko dobrze się skończyło, zwłaszcza to zerowanie pustych sektorów. PrivaZer otwiera się i zaznacza ustawienia użytkownika. Kreator prowadzi po polsku do końca ustawień, które zapisuje do pliku. Przed czyszczeniem jest opcja utworzenia punktu przywracania rejestru i punktu przywracania systemu. Nie było problemów. Odkurzacz się sprawdził, a przede wszystkim JetClean. Możesz mieć wiele nieprawidłowości, albo ukryty instalator tego, z którego przyczyny robiłeś format. Następny problem może być związany z natrętem w systemie, od MBR, do… wszędzie. Pobierz tdsskiller. Potem Junkware Remowal Tool i dobrze przetrzep system. To programy portable, otwierasz i działasz.

O boże. Tyle tego jest, mógłbyś napisać jak użyć każdego programu i jak wejść do tego 3-W, o którym wcześniej wspomniałeś? Bo nie mam nic takiego jak właściwości grafiki.

To jest tak: http://vpx.pl/image/A1gV

A ja mam tak: http://i.imgur.com/7US6Cd8.png - jak widzisz, nie ma opcji grafiki itp.

Info o podanych programach wyszukiwałem w Googlach, w opiniach pod programami, z kilku źródeł, zwłaszcza na Dobrychprogramach i - szczególnie, jeśli chodzi o programy portable, to na programosy.pl i na stronach prod.

Zamiast PrivaZer mogę użyć CCleaner?

@EDIT: Sorry, zdawało mi się, że takie opcje były w CC, pobiore PrivaZer.

Nie. Zerowanie pustych przestrzeni i czyszczenie pozostałości po poprzednim systemie, to robota PrivaZer. To, co czyści ccleaner, to jedna dziesiąta tego, co także bezpiecznie czyści JetClean. Ccleaner dobry, bo ma rozwiniętą opcję autostartu.

Teraz skanuje w PrivaZerze, tylko zastanawia mnie, czy miałem kliknąć czyszczenie czy nie?

Dodane 17.03.2013 (N) 13:54

Skończyłem skanowanie, teraz mam funkcję Wyczyść. Zrobić to ? :slight_smile:

Zaznaczyłeś utworzenie punktu przywracania? To czyść. Trochę potrwa, ze 40 minut.