Witam!
Jak w temacie. Dlaczego nie mogę nic wysłać z komputera na telefon przy użyciu KDE Connect dla Windowsa? Wiem, pytam na forum Linux’owym, no ale KDE to Linux, tyle, że stworzono KDE Connect dla Wingrozy.
Fajne jest to KDE Connect, bo sam mam Kubuntu 21.10 i tam chodzi wszystko… Zdalna klawiatura też nie działa - ani na Win11, ani na Kubuntu. Ona służy do pisania klawiaturą komputera na telefonie?
Smartfon to S20 FE 5G, ale sprawdzałem też na Huawei Mate 10 Lite i lipa - tam też - ani klawiatura zdalna, ani wysyłanie plików na telefon nie działa.
Jeszcze jedno:
Zdalne robienie zdjęć odpala tylko aparat? Z góry dzięki
Inne opcje ci działają, jak szukanie telefonu? Może zapomniałeś sparować? Nie wiem czy są oddzielne ustawienia w telefonie dla każdego sparowanego telefonu. Może musisz w telefonie włączyć wtyczkę dla Windows, albo udostępnić miejsce w pamięci telefonu?
Ano tak… Trzeba by pobrać kod źródłowy, biblioteki i zająć się tym. Może błąd w porcie i tyle… Ja na Windowsie KDE Connect użuwam do powiadomień przede wszystkim, bo Twój Telefon przesyła je z opóźnieniem lub nie wszystkie. Pliki przesyłam -= jak małe, to po BT lub appkę Sendmate, a jeśli wielkie, to po USB.
Pytanie było do celów YT - tyle.
Dam moje 3 filmy o KDE Connect:
cz. 1
cz. 2
Zdalna klawiatura
W cz. 2 w momencie ok. 3:14 pokazuję, jak to u mnie nie działa. @krystian3w Powiem ci jeszcze, że @Domker w innym wątku napisał mi to:
Odnośnie, czemu nie działa Ci wysyłanie z „PC → smartfon” w Windows:
Aplikacja jest zainstalowana ze sklepu M$, więc trzeba też przejrzeć jej uprawnienia do systemu plików, czy są aktywne. (https://www.howtogeek.com/368598/how-to-manage-app-permissions-on-windows-10/)
Druga możliwość to w ustawieniach wtyczek w KDEConnect na smartfonie klikasz na „Udostępnianie i pobieranie”, zaznaczasz „Własny katalog docelowy” i używasz jakiegoś katalogu wewnątrz katalogu „Download”, bo aplikacja ma domyślnie dostęp tylko do katalogów MULTIMEDIÓW. (na stałe jej najlepiej przyznać). Jeżeli nadal masz ten błąd to chyba bug w Androidzie jest. (występuje tylko pod Windows, czy w przypadku KDEConnect na Linux tak samo?)
Nie działa tylko pod Windows, katalog zmieniany i nic. Uprawnienia nadane, usługi powlączane, bo informowało o ograniczeniach.
Przepraszam za ewentualna upierdliwość. Sprawdzałeś uprawnienia do systemu plików pod Windows 10? Z Windows nie korzystam, się przedmówca pisał o uprawnieniach pod Windows. Może nie pokazuje się okienko o nadanie uprawnień?