KDE Connect dla Windowsa i kilka pytań

Witam!
Mam kilka pytań dot. KDE Connect’a dla Windowsa:

1. Dlaczego nie działa mi wysyłanie plików z komputera na telefon? Wybieram plik w kliencie i nic - na tel. nie ma. Uprawnienia przyznane w aplikacji i katalog również ustawiony. Nawet powiadomienia nie ma W drugą stronę działa OK;
  2. Jak działają te funkcje:
  • kontakty;
  • SMS;
  • Robienie zdjęć?
  1. Dlaczego nie działa mi zdalna klawiatura? W telefonie metoda pisania wybrana jako KDE connect, klikam klawisze na komputerze i nic. Uprawnienia przyznane;
    Telefon to Galaxy S20 FE 5G z Androidem 12.

Liczę na szybką odp., bo nagrałem film na YT o KDE Connect i mi to nie działało wszystko, jak powinno. Z góry dzięki :slight_smile:

Po co założyłeś drugi ten sam temat?? Botem jesteś, trollem?

2 razy jest?? No w dziale dla Windowsa - tak. Myślałem, że w tym forum „GNU/Linux” jest więcej ludzi znających KDE Connect. Nie trolluję nikogo i niczego - po prostu potrzebuję pomocy, bo nagrałem film na YouTube.

Na pewno są bardzo podobne.

Z aktywnych użytkowników to chyba tylko jajec i domker może by coś wiedzieli.

Co do Windows, to dużo może zależeć czy masz w miarę świeżą wersję sportowaną - czyli taka z okolic „2014” może być już za stara (Wbudowana w porzucone KDE Desktop - ono zmieniało pulpit, menadrzer plików na Dolphin, dodawało niby gierki i przeglądarkę Konqueror z silnikiem KHTML).

To trzeba było napisać PW do kogoś z redakcji lub moderacji, aby przenieśli uzasadniając. Tak robisz śmietnik z forum.

Jakbyś nie kasował konta średnio raz w miesiącu, to z pomocą flag byś mógł zgłaszać wątki do scalania.

Jak poziom reputacji nam nie przeszkadza to można samodzielnie się oflagować z pominięciem losowania do jakiego moda pisać (zobaczy cała grupa od razu).

Redakcja raczej nie zajmuje się kasowaniem i scalaniem wątków jak zrobi to moderator forum szybko.

Pobrałem z Microsoft Store.

Takie coś mam.

To na pewno świeższa niż stare KDE Desktop na Windows.

Ping wysyła, aparat otwiera, pliki z telefonu na dysk komputera pobiera, aby to wysyłanie na tel. kurde nie działa… Napisałem na forum KDE.

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=247&t=174537

Tak to u mnie wygląda:

03:15

04:53 Widać tu powiadomienie z „Kontroler uprawnień” o treści:

1 nieużywana aplikacja. Uprawnienia i pliki tymczasowe zostały usunięte, a powiadomienia zostały zatrzymane. Kliknij, aby sprawdzić…

Nie zdążyłem kliknąć. Może to coś pieprzy? Gdzie to znaleźć teraz?

Odnośnie zdalnej klawiatury:

1. Zdalną klawiaturę aktywuj w KDEConnect na smartfonie i w aplikacji na desktopa.
  2. Android ma rozbudowane uprawnienia, szczególnie nowsze. W czystym Androidzie 11 trzeba w ustawieniach znaleźć klawiatura ekranowa > „Zarządzaj klawiaturami ekranowymi” > Włączyć tam Zdalna klawiatura KDE Connect.
  3. To nie wszystko, jeszcze ustawienia dostępności w Androidzie. (Ułatwienia dostępu) Trzeba znaleźć KdeConnect i włączyć "Używanie aplikacji KDEConnect.
  4. Znaleźć jakieś pole tekstowe np. w ustawieniach, aby wyskoczyła klawiatura ekranowa, rozwinąć obszar powiadomień i zmienić klawiaturę Androida na „KdeConnect”. Wyskoczy taki pasek. Pierwsza ikona od prawej kliknąć i w aplikacji KdeConnect na apce KDEConnect w smartfonie wyskoczy dodatkowe zapytanie o pozwolenie na sterowanie myszą (pewnie obsługa klawiatur z touchpadem). Tapnąć w nie i zezwolić.
  5. Po tym w obszarze powiadomień na desktopie (a przynajmniej w KDE Plasma pod Linux) wyskoczy dodatkowe pole tekstowe, jak w nie wpisujemy to samo pojawia się w aktywnym polu tekstowym w smartfonie. (może być konieczne ubicie aplikacji i ponowne jej uruchomienie)

Całość byłaby łatwiejsza do konfiguracji, gdyby nie model uprawnień w Androidzie, który ogranicza takie rzeczy do minimum.

Odnośnie opcji „Robienie zdjęć”:

!!! Nie każda aplikacja aparatu w smartfonie się do tego nadaje, najlepsza jest oryginalna stockowa do tego !!!

1. Jak opcja jest aktywna w KdeConnect na desktopie i w smartfonie to działa tylko jeżeli aplikacja KDEConnect jest aktualnie uruchomiona na wierzchu - widoczna (włączony wyświetlacz) //przeważnie

2. Wyzwalacz:

• Linux przykładowe polecenie:
    kdeconnect-cli --photo "$HOME/Obrazy/LOL_$(date '+%F_%H-%M-%S').jpg" -d ID_NASZEGO_SMARTFONA

Wywołany zostaje aparat, robi się fotkę i zatwierdza „ptaszkiem”, zdjęcie pojawia się na PC w katalogu /home/użytkownik/Obrazy z nazwą LOL_data_wykonania_godzina_wykonania.jpg
Można do tego zrobić sobie skrót i wtedy jest na kliknięcie.

GSConnect - GUI na KDEConnect w GNOME chyba ma do tego stosowny skrót zrobiony w GUI.

Odnośnie, czemu nie działa Ci wysyłanie z „PC → smartfon” w Windows:

Aplikacja jest zainstalowana ze sklepu M$, więc trzeba też przejrzeć jej uprawnienia do systemu plików, czy są aktywne. (https://www.howtogeek.com/368598/how-to-manage-app-permissions-on-windows-10/)

Druga możliwość to w ustawieniach wtyczek w KDEConnect na smartfonie klikasz na „Udostępnianie i pobieranie”, zaznaczasz „Własny katalog docelowy” i używasz jakiegoś katalogu wewnątrz katalogu „Download”, bo aplikacja ma domyślnie dostęp tylko do katalogów MULTIMEDIÓW. (na stałe jej najlepiej przyznać). Jeżeli nadal masz ten błąd to chyba bug w Androidzie jest. (występuje tylko pod Windows, czy w przypadku KDEConnect na Linux tak samo?)

Kontroler uprawnień szukaj gdzieś w ustawieniach Androida. To powiadomienie ze smartfona jest wyświetlane.
W czystym Androidzie jest w Ustawienia>Aplikacje i powiadomienia>Zaawansowane>Menadżer uprawnień>„Usunięto uprawnienia nieużywanych aplikacji”, a także w informacjach o aplikacji>Uprawnienia aplikacji jest opcja „Usuń uprawnienia, jeśli aplikacja jest nieużywana”.

Odnośnie kontaktów:

Po prostu jak aktywne to udostępnia informacje o kontaktach (miniaturka/nazwa kontaktu) np. jak nadchodzi Ci połączenie, czy w SMSach.

Odnośnie SMS:

W API gdzieś musi być opcja do wysyłania SMS z PC przy pomocy smartfona.
Można zrobić to również z poziomu polecenia CLI.

Odnośnie klawiatury to sobie poradziłem.
Wysyłanie plików na telefon nie działa tylko pod Windows. Pod Kubuntu 21.10 działa ok.
Pro owalem zmieniać katalog docelowy na telefonie i nic

SMS już ogarnolem też.

Uprawnienia i usługi ułatwień dostępu aktywne konfigurowałem id razu po instalacji aplikacji bo informowało o ograniczeniach.

Temat chyba zamknę, bo filmiki na YT i tak już nagrałem, a do przesyłania plików używam na Win11 innego rozwiązania.

@Domker
Jednak powróćmy do tego.
Sprawdziłem te uprawnienia z linku, który dałeś. Jednak ja mam Win11, nie 10.

Gdzie ter uprawnienia tu?

Mam, znalazłem w ustawieniach prywatności, ale tu jest tylko ogólne wył. i wł. tego uprawnienia.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.