Mam problem z koszmarnie długim czasem eksportowania materiału do formatu wyjściowego. Trwa to praktycznie tyle samo na dwóch różnych komputerach. Film o długości 24 minut eksportuje się około 4 godzin, film ponad godzinny to już ponad 12 godzin eksportu. W obu przypadkach jest to 1080p, 2pass, 2Mb/s, format mpeg4+mp3.
Komputery to:
1: Intel Dual Pentium 2x 2Ghz - dwa wątki na rdzeń, oba pracują w trakcie eksportu na 96%, 4.7GB DDR3, Intel 4500HD, Linux Mint 17.1 x64 (w przypadku LM13 x64 export niemożliwy bugiem w aplikacji
Jak zauważyłeś kodowanie filmów wyciąga prawie 100% z procka. Powodem dlaczego to trwa tak długo jest wydajność Twojego procesora. Jeśli miałbyś szybszy/wydajniejszy CPU operacje te trwałyby krócej.
W mojej opinii to nie wina procesora a czegoś w programie. Kolega ma równiez procesor dwurdzeniowy i u niego taki export idzie w 2-3 godziny, a nie ponad 12.
Tu masz porównanie procesora z laptopa, który w zasadzie jest 2x wolniejszy, kdenlive tnie nim się przy każdej operacji, a export zajmuje tyle samo czasu (co już jest podejrzane).
E2180 w obecnej maszynie działa o wiele płynniej niż ten w laptopie. Natomiast i5-750 to procesor który mam na stanie, leży w szufladzie i czeka na złożenie. Jednak pewnie wymiana procesora da różnicę z 20 sekund, skoro na dwóćh różnych konfiguracjach export trwa tyle samo.
Sprawdziłem u siebie na mincie i powiem że u mnie 10minutowy filmik na ustawieniach jakie podałeś przy użyciu tylko 2 rdzeni chciał renderować ponad 40min… a mam i7-3770, który jest 3x szybszy od E2180 na jednym rdzeniu.
Np wybór h.264/aac spowodowało przekonwertowanie tego filmiku w czasie 14min na 2 jajkach a 8min na 8 jajkach…
Co do kiepskiej wydajności to może jeszcze procek Ci się przegrzewa i włącza się throttling, dlatego wydajność spada.