Witam. KeepassXC nie integruje się z przeglądarkami w Ubuntu 22.04.1 LTS.
Na starej wersji Ubuntu było wszystko ok a po aktualizacji do nowej wersji w dodatku w przeglądarce mam komunikat
" Nie można połączyć się z KeePassXC. Sprawdź, czy integracja z przeglądarką jest włączona w ustawieniach KeePassXC."
klikam na przycisk Przeładuj i pojawia się komunikat
" Wymiana klucza nie powiodła się."
Robiłem integrację z przeglądarką w KeePassXC na wielu komputerach z Windows i nigdy nie było problemów. Nie maiłam problemu też na poprzedniej wersji Ubuntu. Problem pojawił się w wersji Ubuntu 22.04.1 LTS.
Zainstalowałem najnowszą wersję KeePassXC i w ustawieniach (zakładka Integracja z przeglądarką) mam takie informacje:
„Przeglądarki zainstalowane jako snapy są obecnie nieobsługiwane”
niżej jest druga informacja
„Ze względu na sandboxing Snap należy uruchomić skrypt, aby umożliwić integrację przeglądarki. Możesz uzyskać ten skrypt z https://keepassxc.org”
Wchodziłem na tą stronę, nic nie pobierałem i próbowałem wykonać instrukcje w terminalu ale nie szło dalej.
Ktoś może łopatologicznie wytłumaczyć jak dla Linkusowego Janusza jak krok po kroku to naprawić?
Skrypt jest tutaj: Download - KeePassXC > KeePassXC-Browser Helper Script
Zapisz go na dysku, daj mu prawa do wykonywania czyli chmod u+x nazwaskryptu i uruchom.
Na moją logikę, to powinno się dać go również uruchomić bezpośrednio z sieci, czyli tak:
W Ubuntu możesz zainstalować np. Chrome (nie ze snap) i wtedy będzie Ci działało.
Ale na Twoim miejscu przeszedłbym na „Bitwarden” - wieloplatformowy i na wszystkie przeglądarki, nawet snap-owy Firefox Ubuntu działa. Poza tym uważam, że jest dużo lepszy.
Pobrałem plik keepassxc-snap-helper.sh (do lokalizacji: Katalog domowy / Pobrane).
Otworzyłem terminal i wpisałem:
chmod u+x keepassxc-snap-helper.sh
Pojawił się komunikat „chmod: nie ma dostępu do ‘keepassxc-snap-helper.sh’: Nie ma takiego pliku ani katalogu”
Wykonałeś to polecenie w katalogu Pobranie ? Jeżeli nie, to najpierw wejdź do niego cd Pobrane albo cd Downloads nie pamiętam jak to tam jest w Ubuntu. Jak coś, wylistuj sobie katalogi poleceniem ls.
Dodatek korzysta z zewnętrznej komunikacji przez „aplikację proxy”, więc obojętnie, czy to snap, czy np. firejail sandbox - trzeba dodać wyjątek.
Tutaj akurat pomyśleli o skrypcie, który dodaje plik json z parametrami do binarki proxy.